Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan ekonomi mesajı: Zorluklara rağmen büyümeye devam

Türkiye ve Kazakistan arasındaki geçmişte yapılan iş birlikleri ve gelecekteki ortaklık anlaşmalarının ele alındığı forum gerçekleştirildi. Forumda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye ekonomisi küresel ve bölgesel zorluklara rağmen olumsuzlukların üstesinden gelmiş ve gelmeye devam etmektedir” dedi.

EKONOMİ 25.04.2024, 16:46 26.04.2024, 18:19 Melina Ay
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan ekonomi mesajı: Zorluklara rağmen büyümeye devam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) binasında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın, Kazakistan Başbakanı Olzhas Bektenov'un, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak'ın ve birçok iş adamının katılımıyla Türkiye-Kazakistan İş Forumu gerçekleştirildi. Forumda, iki ülke arasındaki geçmişte yapılan iş birlikleri ve gelecekteki ortaklık anlaşmaları ele alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Türkiye ekonomisi küresel ve bölgesel zorluklara rağmen olumsuzlukları aşarak büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisi, ilk kez 1 trilyon dolar eşiğini aşarak tarihi bir başarı elde etti ve Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 1,1 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Kişi başına düşen gelir de 13 bin doları aştı. Kazakistan’ın milli geliri ile bizim milli gelirimizi topladığımızda, 1,4 trilyon dolarlık bir büyüklük ortaya çıkıyor. Bu, hepimizi gururlandırıyor” ifadelerini kullandı.

“300 milyar doların üzerinde olmasını hedefliyoruz”

Gelecek dönemde ekonomik ilişkileri güçlendireceklerini kaydeden Yılmaz, “Özellikle 2023 yılında Orta Vadeli Program kapsamında hedefimizin üzerinde bir büyüme elde ettik ve %4,5'lik bir büyüme kaydettik. Kazakistan'ın geçen yıl %5 büyüdüğünü hatırlıyorum. Bu, dünya ekonomisinin zor şartlarına rağmen Türkiye ve Kazakistan'ın gösterdiği etkileyici bir performans. 14 çeyrek boyunca kesintisiz bir şekilde büyümeyi sürdürüyoruz. Büyüme performansı açısından, 2023 yılında ülkemiz Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Dış ticaretimizde de olumlu bir ivme var. Geçen yıl ihracatımız 256 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Bu yıl için hedefimiz 267 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirmek. 2026'da ise 300 milyar doların üzerinde bir ihracat performansı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“Yüzde 20'lik bir artış yaşandı”

Ticaret ve ekonomideki olumlu atmosferin, dost ve kardeş ülke Kazakistan ile yapılan ikili ticaretlerde de etkili olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Geçmişte sayın cumhurbaşkanlarımız 10 milyar dolarlık bir ticaret hedefi belirlemişlerdi. 2023 yılında bu hedefi aştık. Şimdi ise yeni hedeflere odaklanma zamanı geldi. Geçen yıla göre ticaretimizde yaklaşık yüzde 20'lik bir artış yaşandı. Bu başarıda iş dünyamızın, ihracatçılarımızın ve yatırımcılarımızın büyük katkısı var. Bu vesileyle, Türk ve Kazak iş dünyasını tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Büyük ölçeklerde yatırım yapmaya davet ediyoruz”

Kazakistan ile ilişkilerimizi tek millet, iki devlet anlayışıyla değerlendirdiğini söyleyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kazakistan'ın güçlü duruşu, zenginliği ve uluslararası alandaki saygınlığı, bizim için her zaman gurur kaynağı olmuştur” vurgusunu yaparak şu şekilde konuştu:

“Biz TOBB ve Türk iş dünyası olarak ata yurdumuz Kazakistan’a daha fazla yatırım yapmaları için desteğimizi sürdüreceğiz. Rusya-Ukrayna savaşından sonra aslında Kazakistan enerji kaynaklarının daha iyi değerlendirilmesi için ciddi fırsatlar da ortaya çıkmıştır. Türkiye ile Kazakistan ikili ve transit taşımacılık geçiş belgesi sayısı ihtiyaca cevap verecek düzeye mutlaka çıkarılmalıdır. Enerji dışı yatırımlarda Türkiye, Kazakistan’da 5 milyar doları bulan doğrudan yatırım sağladı şu ana kadar. Neredeyse her hafta bir firmamızdan Kazakistan’da yatırım haberleri alıyoruz. Ayrıca kurulan şirketler sıralamasında Kazakistan’da iki numaraya yükseldik. Kazakistan’da 5 bine yakın kurulu şirketimiz var. Kazak firmalarını da ülkemize sanayii üretimi dahil büyük ölçeklerde yatırım yapmaya davet ediyoruz.”

Yorumlar (0)