Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf açıklaması

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’ın çalıştığını ifade etti. Kamu harcamalarına da değinen Bakan Şimşek, kamuda harcama kontrolünün 2024'ün 2. yarısında devreye gireceğini söyledi.

EKONOMİ 26.04.2024, 10:30 Şeyda Gül
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde hitap etti. Konuşmasına “Programımız sonuçlarını veriyor. Türkiye'nin makroekonomik sorunlarını çözmekte kararlıyız” sözleriyle başlayan Bakan Şimşek, enflasyonu düşürmenin bir süreç işi olduğunu ve zaman aldığını söyledi. Bakan Şimşek, “Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız

Enflasyon için ilave adımlar atılacağını belirten Bakan Şimşek, enflasyonu sıkı para politikası, sıkı maliye politikası, gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceklerini anlattı. Bakan Şimşek, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacaklarını vurguladı.

Para politikasının aktarım mekanizması gecikmeli çalışıyor

Orta Vadeli Program’ın çalıştığını ve istenen sonuçları verdiğini anlatan Bakan Şimşek, programı güçlendireceklerinin bilgisini verdi. Uygulamakta ve Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını çözmekte kararlı olduklarının mesajını veren Bakan Şimşek, para politikasının aktarım mekanizmasının gecikmeli çalıştığını anlattı. Dolayısıyla dezenflasyonu önümüzdeki dönemde destekleyecek adımlar atacaklarını ifade eden Bakan Şimşek,  “Bu adımlar daha çok maliye politikasında, yapısal reformlar olacak. En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı ve onu destekleyici şekilde mali disiplin” dedi.

Merkez Bankası para politikasında önemli adımlar attı

Dezenflasyonun zaman aldığına e enflasyonla mücadelenin bir süreç işi olduğunu yineleyen Bakan Şimşek, enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceklerini ve sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacaklarını kaydetti. Merkez Bankası’nın para politikasında önemli adımlar attığını dile getiren Bakan Şimşek, şu anda seçici kredi politikası uygulandığını vurguladı. Faizin durduğu yere oranla para politikasının daha sıkı bir durumda olduğunu aktaran Bakan Şimşek, “Önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını yüzde 3'ün altına çekeceğiz” şeklinde konuştu.

Kamuda tasarruf çalışmaları

Kamuda harcamaların gözden geçirilmesinin de bir süreç işi olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, tasarruf konusunda çalışmaları nihai bir noktaya getirdiğini söyledi. Yakında bazı hususları paylaşacaklarını dile getiren Bakan Şimşek, kamuda harcama kontrolünün 2024'ün ikinci yarısında devreye girmiş olacağın bilgisini verdi.

Geçici olarak büyümede yavaşlama olacak

Merkez Bankası'na dezenflasyon için destek vereceklerini anlatan Bakan Şimşek, orta vadede yapısal reformlar için mali alan yaratacaklarını vurguladı. Geçici olarak büyümede yavaşlama olabileceğine dikkati çeken Bakan Şimşek, “Bizde hem büyüme potansiyeli güçlenecek, hem de büyüme performansı dünyaya oranla orta-uzun vadeli perspektifte çok güçlü şekilde seyretmeye devam edecek” dedi.

Cari açıkta hedef yüzde 5

“Bu sene Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 3,1'lik cari açık öngörümüz var. Çok büyük ihtimalle yüzde 2,5'in altınca olacak. Bütçe açığı öngörümüz yüzde 6,4, hedefimiz yüzde 5'in altı olacak” ifadelerini kullanan Bakan Şimşek, programın bazı alanlarda öngörülerinden daha iyi çalıştığını söyledi. Bakan Şimşek, “Rasyonel politikalar ve yapısal reformlar yatırımcı getirecek” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomide dengelenme başladı

Program bazı alanlarda öngörülerimizden daha iyi çalıştığını anlatan Bakan Şimşek, rasyonel politikalar ve yapısal reformların yatırımcı getireceğini vurguladı. Yılın ikinci yarısından itibaren iç talep yumuşama görüleceği anlatan Bakan Şimşek, dış talepteki toparlanmayla birlikte net ihracat pozitife döneceğinin bilgisini verdi. Büyümede yumuşak bir geçiş yaşanacağını kaydeden Bakan Şimşek, ama makul düzeyde kalacağını ve dezenflasyon sürecinin başlamış olacağını dile getirdi. Kur oynaklığının azaldığını belirten Bakan Şimşek, “Ekonomide dengelenme başladı. Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor. Belli çevreler, belli portföy tercihlerini pohpohladılar” ifadelerini kullandı.

Enflasyon çok hızlı düşecek

“Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Baz etkisi var program etkisi de var. Piyasa beklentilerinin zaman içerisinde bizim hedeflerimize yakınsayacağına inanıyoruz” diyen Bakan Şimşek, programın güçlü bir şekilde uygulamaya devamıyla önümüzdeki aylarda kredi notu artışlarının geleceğine inandığını ifade etti.

Yorumlar (0)