Bakan Bayraktar'dan doğal gaz açıklaması: 3 ülkeyi işaret etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, verdiği röportajda ABD'nin enerji şirketi Exxon Mobil ile yaklaşık 1,1 milyar dolar tutarında 2,5 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için görüşüldüğünü iade etti.

EKONOMİ 28.04.2024, 19:10 Şeyda Gül
Bakan Bayraktar'dan doğal gaz açıklaması: 3 ülkeyi işaret etti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği röportajda önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin enerjideki bağımsızlığını artırmak için çeşitli adımlar attığını vurgulayan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacının neredeyse tamamını ithal ettiğini kaydetti. Bakan Bayraktar, tek bir tedarikçiye bağımlı kalmadan yeni bir tedarik portföyü oluşturmayı hedeflediklerinin bilgisini verdi.

Türkiye yılda 2,5 milyon ton LNG sağlayabilecek

Bu kapsamda Exxon ile uzun vadeli bir anlaşma için görüştüklerine dikkati çeken Bakan Bayraktar, anlaşmayla Türkiye'nin yılda 2,5 milyon ton LNG sağlayacağını vurguladı. Bakan Bayraktar, Exxon ile görüşmelerin tamamlanması halinde anlaşmanın 10 yıl sürebileceğini kaydetti.

Rusya, Azerbaycan, İran veya LNG seçenekleri olabilir

Türkiye'nin tedarik güvenliğini sağlamak için farklı kaynaklardan gaz alımı seçeneklerini değerlendirdiklerini ifade eden Bakan Bayraktar, tedarik güvenliği için bir yerden gaz alınmasının gerektiğini vurguladı. “Bu Rusya olabilir, Azerbaycan olabilir, İran olabilir veya LNG seçenekleri olabilir. Rekabetçi bir noktadan değerlendirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullanan Bakan Bayraktar, en uygun seçeneklere yöneleceklerini dile getirdi.

Karadeniz’de petrol müjdesi

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun yapımında Rusya ile işbirliği halinde olduklarını anımsatan Bakan Bayraktar, Karadeniz'de benzer bir nükleer projeye Rusya'nın yanı sıra, Güney Kore’nin de ciddi ilgisi bulunduğunun vurguladı. Türkiye'nin Karadeniz'de doğal gaz, Güneydoğu'da da petrol çıkarıp işlediğini aktaran Bakan Bayraktar, bu yıl sonunda Karadeniz'de doğal gazın yanı sıra petrol aranacağının bilgisini verdi. Bakan Bayraktar, verdiği röportajda yürütülen bu projelerin oyunun kurallarını değiştirecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)