Rusya’dan İsveç’teki skandal eyleme ilişkin açıklama

Stockholm Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “İnsanların dini inançlarına saygı göstermek bir karar değil mecburiyettir” dedi.

DÜNYA 25.01.2023, 09:49 25.01.2023, 17:43
Rusya’dan İsveç’teki skandal eyleme ilişkin açıklama

Ukrayna ve Rusya arasında meydana gelen savaşın ardından NATO’ya başvuruda bulunan İsveç, Türkiye’den gelecek onayı beklerken ülkede yaşanan son olaylar bu gelişmeleri kötü bir duruma soktu. Son olarak Stockholm Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakılması birçok kesimden tepki aldı. "Demokratik bir ülkeyiz, fikir özgürlüğü var" söylemlerini devamlı şekilde dile getiren ülkeye bir tepkide Rusya’dan geldi.

“Saygı duymak zorundadır”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Kur’an-Kerim yakılmasına dair söylemlerine karşı eleştiride bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaşanan olayın bir provokasyon olduğuna dikkat çekti.

“İnsanların dini inançlarına saygı gösterilmesi istekler üzerine kurulu bir karar değildir, bu durumun mecburiyet olduğunu dile getirmeme izin verin” şeklinde konuşan Zaharova, Uluslararası toplumun, ayrımcılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı koymak adına sürekli olarak taahhütler verdiğine değinerek, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilen kararları sıraladı.

“Eğitim seviyesi düşük kişiler”

İsveç yönetimine sert tepki gösteren Zaharova, “Bu belgeler, Müslümanlar adına kutsal olan kitabı yakmayı bırakın ifade özgürlüğünün bir din veya dini uygulama noktasında aşağılayıcı ve hatta eleştirel ifadelerde bulunma hakkını içermediğini açıkça belirtiyor. Stoltenberg bu konulardan neden habersiz? Çünkü Batı, eğitim seviyesi düşük kişileri Avrupa'daki kilit yerlere getiriyor. Bu şahısların idare edilmesi daha basittir. Bu durum Avrupalıların büyük bir kısmını manipüle etmeye yardımcı oluyor” dedi.

Yorumlar (0)