Lübnanlılar, Fransız mandasına girmek istiyor!

36 binden fazla Lübnanlı, ülkelerinin tekrar Fransız mandasına girmesi için imza verdi.

DÜNYA 06.08.2020, 16:15
Lübnanlılar, Fransız mandasına girmek istiyor!

Lübnan'da uzun süredir ekonomik kriz etkisini gösteriyor. Ekonomik kriz henüz sona ermeden bir de büyük patlama yaşanması nedeniyle halk, tekrar Fransız mandasına sıcak bakmaya başladı. 

Beyrut Limanı’nda 6 senedir saklanan 2.750 ton amonyum nitratın patlaması sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybederken, 4 binden fazla kişi de yaralandı. Yaşanan patlama nedeniyle Lübnan'ın elinde yalnızca bir ay yetecek kadar tahıl stokunun kaldığı, otellerin de yüzde 90'ının işlemez duruma geldiği ifade edildi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle artan ekonomik krizin, bu patlamayla iyice derinleşeceği iddia edildi. Beyrut Valisi, patlama nedeniyle ülkenin 3-5 milyar dolarlık zarara uğradığını söyledi. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, söz konusu patlamanın ardından soluğu Lübnan'da aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a Lübnan halkı tarafından büyük ilgi gösterildi. Macron, şiddetli patlamanın meydana geldiği bölgeye giderek, ilgili kişilerden bilgi edindi. 

Macron'un ülkeye gelmesiyle birlikte "Lübnan'ın tekrar Fransız mandasına girmesi" için harekete geçildi. Konuya ilişkin bir kampanyanın başlatıldığı ve 36 binden fazla Lübnan vatandaşının da bu kampanyaya destek verdiği öğrenildi. 

Lübnan, Fransız mandasından 1943 yılında çıkarak bağımsız olmuştu. Yine de Lübnan ile Fransa arasında hem siyasi hem ekonomik anlamda ilişkiler devam ediyor. 

Yorumlar (0)