İngiltere'ye başbakan dayanmıyor: Liz Truss pes etti!

Boris Johnson'ın ardından başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss, görevdeki 44'üncü gününde istifa ettiğini açıkladı. Mevcut şartlarda verdiği sözü yerine getiremeyeceğini ve ekonomiyi düzeltemeyeceğini kaydeden Truss, "Yeni başbakanın seçildiği güne kadar görevimi sürdüreceğim." açıklamasını yaptı.

DÜNYA 20.10.2022, 16:53 21.10.2022, 17:44 Hakan Öksüz
İngiltere'ye başbakan dayanmıyor: Liz Truss pes etti!

Ukrayna'daki savaş nedeniyle Avrupa'da yaşanan enerji krizi, İngiltere'yi de etkiledi. Boris Johnson'dan başbakanlık koltuğunu 6 Eylül'de devralan Liz Truss, Başbakanlık Ofisi önünde yaptığı açıklamada görevinden istifa ettiğini duyurdu. Ekonomik istikrarsızlığın yaşandığı oldukça zorlu bir dönemde başbakanlık koltuğuna oturduğunu kaydeden Truss, "Seçilme amacımı yerine getiremeyeceğim. Bu nedenle istifa ediyorum." dedi.

"Verdiğim sözü yerine getiremeyeceğim"

Görevi devralmadan önce İngiliz halkının içinde bulunduğu durum hakkında açıklamalar yaptığını hatırlatan Liz Truss, "Vatandaşlarımız ve işletmeler, faturalarını ödeme konusunda sıkıntılar yaşıyordu. Bu sorunu çözme hedefiyle görevi devraldım. Mevcut duruma bakıldığında verdiğim sözü yerine getiremeyeceğim görülüyor. İngiltere Kralı 3. Charles ile istifa konusunda görüştüm. Partinin yeni lideri gelecek hafta belirlenecek. Ben de yeni başbakanın seçildiği güne kadar görevimi sürdüreceğim." ifadelerini kullandı.

Kamuoyundan özür dilemişti

44 gün önce başbakanlık koltuğuna oturan ve bugün istifasını açıklayan Liz Truss, İngiltere'nin en kısa süre görevde kalan başbakanı oldu. Vergi indirimi kararını 23 Eylül'de duyuran İngiliz hükümeti, söz konusu indirimlerin 45 milyar sterlin civarında olacağını açıklamıştı. Duyurunun ardından sterlinin hızla değer kaybetmesi, hükümeti zor durumda bırakmıştı. Artan tepkiler üzerine Maliye Bakanlığı görevine Jeremy Hunt'ı getiren Liz Truss, "Yaptığımız hatalar, piyasada oynaklığa yol açtı. Özür dilerim." demişti.

Yorumlar (0)