Fransa'da liste hazır: Müslüman isimler sınır dışı edilebilir!

Fransa'da Danıştay tarafından alınan kararlarla eli güçlenen Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkedeki Müslüman topluluğunun bazı önemli isimlerini sınır dışı etmeye hazırlanıyor. Söz konusu iddia, gazeteci Lou Syrah'tan geldi. İşte detaylar...

DÜNYA 04.09.2022, 17:42 Hakan Öksüz
Fransa'da liste hazır: Müslüman isimler sınır dışı edilebilir!

İmam Hassan Iquioussen'nin lâiklik karşıtı söylemleri nedeniyle sınır dışı edilmesi gerektiğini kaydeden Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Ülkemizi aşağılayan ve sistemimizden memnun olmayanlar, istedikleri ülkeye gidebilir." açıklamasında bulunmuştu. İddialara göre Fransa'daki mahkemenin çok sayıda imamın sınır dışı edilmesi ile ilgili onay sinyali vermesi, Bakan Darmanin'i harekete geçirdi. Sınır dışı edilecek imamların isimlerinin yer aldığı listelerin hazırlandığı iddia edildi.

"Ahmed Jaballah gibi popüler isimler sınır dışı edilecek"

Fransa'daki çok sayıda imamın sınır dışı edileceğine ilişkin iddia, gazeteci Lou Syrah'tan geldi. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in bir süredir konuyla ilgili çalışmalarda bulunduğunu aktaran Lou Syrah, yayımladığı makalesinde, "Konuşmaları milyonlarca kişi tarafından dinlenen bazı dini isimlerin sınır dışı edilmesi için liste oluşturuluyor. Ahmed Jaballah dâhil birçok Müslüman ismin oturma hakları yenilenmedi. Bu imamların 'Müslüman Kardeşler' ile bağlantıları üzerinden bir harekete girişildi. Darmanin'e göre onlar açıkça cumhuriyet düşmanı." ifadelerine yer verdi.

Mediapart gazetesi: "Amaç, oy sayısını artırmak"

Mediapart gazetesine göre Fransa'daki hükümet, oy sayısını artırabilmek için İslamofobi üzerinden bir politika güdüyor. Gazetenin haberinde, "Hükümet, Müslüman terörü korkusunu kullanarak meşruiyet kazanmaya çalışıyor. Hazırlanan listede 100'e yakın isim var. Bu kişilerin sınır dışı edilmesi, bir kesimden alınan oyları sağlamlaştıracak. Bununla birlikte ülkedeki Müslüman topluluğu ötekileştirilmiş olacak." denildi.

Fransa'da doğanlar bile sınır dışı edilebilecek!

Danıştay'ın sınır dışı kararına yeşil ışık yakması, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in elini güçlendirdi. Mahkeme kararına göre bir kişinin Fransa'da doğması ya da çocuk sahibi olması halinde bile sınır dışı edilmesi mümkün olacak. Bu kararın, ülkedeki azınlıklar üzerinde baskı oluşturmak amacıyla alındığı söyleniyor. Cumhurbaşkanı Macron'un göreve başladığı günden bu yana sınır dışı edilen vatandaşların sayısı 734 oldu. 

Yorumlar (0)