Cumhurbaşkanlığı Sarayı işgal edildi! Seçim sonuçları iptal oldu

Kırgızistan'da gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinin şeffaf olmadığını iddia eden protestocular, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı işgal etti. Bunun üzerine söz konusu seçimlerin sonuçları iptal edildi.

DÜNYA 06.10.2020, 11:14 06.10.2020, 12:29
Cumhurbaşkanlığı Sarayı işgal edildi! Seçim sonuçları iptal oldu

Kırgızistan'da 4 Ekim 2020 tarihinde milletvekili seçimleri gerçekleştirilmişti. 

Yüzde 7 oranındaki seçim barajını geçemediği duyurulan 12 siyasi partinin destekçileri, sonuçların iptali için Bişkent'te bulunan Ala-Too Meydanı'nda bir araya geldi. 

Bunun üzerine polis ekipleri, protestocuların dağılmasını sağlamak amacıyla biber gazı ve ses bombası ile müdahalede bulundu.

5 binden fazla protestocunun elinde sopa ve taş bulunduğu, söz konusu kişilerin çöp kamyonu ile itfaiye araçlarını polis ekiplerinin üstüne sürdükleri görüldü. Protestocular, milletvekili seçimlerinin sonuçlarına tepki olarak Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı işgal etti. 

Söz konusu protestolar sırasında şu ana kadar 100'den insanın yaralandığı ifade edildi. Protestocular Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı işgal ederken, güvenlik birimleri müdahalede bulunamadı. 

Protestocular, daha sonra Milli Güvenlik Devlet Komitesi'nde bulunan cezaevine gitti. Binanın önünde polis ekipleri ile çıkan arbededen sonra protestocular, giriş kapılarını indirerek içeriye girmeyi başardı. 

Protestocular, eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in serbest bırakılmasını sağladı. Araca bindirildiği görülen eski Cumhurbaşkanı Atambayev'in, destekçileri için konuşma yapacağı ifade edildi. 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbai Jeenbekov, MSK'ya (Merkez Seçim Komisyonu) ihlâller konusunda incelemede bulunmaları ve gerekirse seçimlerin sonuçlarını iptal etmeleri talimatını verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Ceenbekov'un, milletvekili seçimlerine dâhil olan 16 partinin genel başkanları ile görüşeceğini bildirdi. 

Seçim sonuçları iptal oldu

MSK (Merkez Seçim Komisyonu), 4 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerin sonuçlarını iptal ettiğini duyurdu. 

Ne olmuştu?

Kırgızistan'da 4 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde; Mekenim Kırgızistan Partisi, Bütün Kırgızistan Partisi, Birimdik Partisi, Kırgızistan Partisi ve Mekençil Partisi, yüzde 7 oranındaki barajı geçmeyi başarmış, böylece Meclis'e girme hakkına sahip olmuştu. 

Yüzde 7 oranındaki seçim barajını aşamayan diğer partilerin taraftarları, milletvekili seçimlerinin şeffaf olmadığını ileri sürmüş, bunun üzerine sokaklara dökülmüştü. Seçimlerin iptal edilmesini isteyen protestocular, haklarını korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişlerdi.

MSK (Merkez Seçim Komisyonu) Nurcan Şayldabekova, seçim sonuçlarına ilişkin açıklamada bulunmuştu. Söz konusu açıklamaya göre;

Mekenim Kırgızistan Partisi'nin 475.372 oy (yüzde 23.88),

Bütün Kırgızistan Partisi'nin 141 bin 950 oy (yüzde 7.13),

Birimdik Partisi'nin 487 bin 686 oy (yüzde 24.5),

Kırgızistan Partisi'nin 174 bin 317 oy (yüzde 8.76) aldığı bildirilmişti.

Söz konusu seçimlerin kesin sonuçlarının, 4 Ekim günü itibarıyla en geç 20 gün içerisinde duyurulacağı ifade edilmişti. 

Yorumlar (0)