Çağlara meydan okuyor: Yaşı 26 asrı aştı

Güney Amerika ülkelerinden Arjantin'de bulunan Los Alerces Ulusal Parkı'nda yer alan dünyadaki en yaşlı ağaçlardan 'El Alerce Abuelo' adlı karaçam türü ağacın yaşı 2600'ü aşıyor.

DÜNYA 29.11.2021, 18:37 01.12.2021, 09:08
Çağlara meydan okuyor: Yaşı 26 asrı aştı

Latince ismi 'Fitzroya cupressoides' olarak bilinen 2600 yaşını geçkin karaçam türü ağacın yer aldığı ulusal park, ülkenin başkenti Buenos Aires'e yaklaşık olarak 1500 kilometre mesafede, Arjantin'in güney bölgesindeki Chubut eyaletine bağlı olan Esquel kenti yakınlarında konumlanıyor.

57 metre uzunluğunda

İsminin dilimizdeki karşılığı 'Büyükbaba Karaçam' olan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan 'El Alerce Abuelo' yaklaşık olarak 57 metre uzunluğundaki boyu ve ortalama 2,8 metreyi bulan çapıyla 2600 seneden fazladır çağlara adeta meydan okuyor.

Kökeni Şili ve Arjantin'e dayanan bu ağaç türü, senelik ortalama 0,6-1,6 milimetre genişliğinde bir büyüme sergileyen, bol nemli ve yağışlı bölgelerde gelişen bir karaçam türü olarak biliniyor.

En fazla yaşayan ikinci tür

Söz konusu parkta turist rehberi olarak çalışan Alicia Eliçabe, ulusal parkın 2017 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edildiğini ifade etti.

Eliçabe, "Bu park, karaçamları koruma altına alma amacıyla kuruldu. Burada görmüş olduğunuz örnek tam olarak 2600 yaşında, bunca yıla rağmen yeşil, canlı ve büyüme süreci devam ediyor. Bulunmuş olduğunuz parkta 4 bin yaşına kadar farklı türlerde karaçam ağaçları da mevcut. Ayrıca, karaçam dünyada en fazla yaşayan 2'inci ağaç türü olarak tanımlanıyor." sözlerini sarf etti.

Diğer yandan, dünyada en çok yaşayan ağacının ise Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletindeki dağlık alanda yaşayan ve 5 bin yaşını geçen 'Pinus longaeva' türüne mensup bir çam ağacı olduğu kaydediliyor.





















Yorumlar (0)