AB kurumları aşı sertifikasında uzlaştı: İşte detaylar…

Avrupa Birliği kurumlarınca üye ülkelerdeki seyahatlerde kullanılması amacıyla planlanmış olan aşı sertifikasına ilişkin uzlaşma sağlandı.

DÜNYA 21.05.2021, 01:15
AB kurumları aşı sertifikasında uzlaştı: İşte detaylar…

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, sosyal medya hesabı üzerinden aşı sertifikasına ilişkin AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Komisyonu arasında yürütülmüş olan müzakerelerin uzlaşıyla sonuçlandığını kaydetti.

Kolay ve güvenli seyahat için önemli bir adım

Öncesinde “Dijital Yeşil Sertifika” olarak tanımlanmış olan belgenin “Avrupa Birliği Dijital COVID Sertifikası” ismiyle adlandırıldığını söyleyen Leyen, bunun Avrupa Birliği genelinde kolay ve güvenli seyahatin tekrar sağlanması için önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Avrupa birliği ülkeleri sertifikayla beraber karantina veyahut test kısıtlamalarından uzak duracak

Yapılan uzlaşıda Avrupa Birliği üyesi ülkeler, sertifikanın yürürlüğe girmesinden sonra karantina veya ek test gibi seyahat kısıtlamalarından kaçınacak. Halk sağlığının korunması gibi durumlarda ise ülkelerin ek tedbirleri alma hakkı saklı olacak.

Sertifika ücretsiz

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından korona testlerinin uygun fiyatlı olması için acil destek mekanizması üzerinden 100 milyon avroluk bir kaynak aktaracak. Avrupa birliği Dijital COVID Sertifikası olacak, dijital veya kağıt olarak hazırlanacak. Ayrımcılığın önlenmesi için aşı olmayan kişiler de sertifika alabilecek.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen

Aşı sertifikasında kişinin koronavirüse ilişkin durumu yer alacak

Aşı sertifikasında kişilerin aşı olup olmadığı, eğer olduysa aşıyı nerede olduğu ve hangi aşıyı olduğu gibi bilgiler, hastalığı geçirenlerin iyileştiği ve antikor seviyesine ilişkin belgeyle koronavirüs test sonucunu içerecek. Sertifikayla beraber Avrupa Birliği’nde onaylı koronavirüs aşıları olan kişilere dair seyahat kısıtlamaları kaldırılabilecek. Fakat Avrupa Birliği ülkeleri, öteki aşıları kabul edip etmeyeceklerine kendileri karar verecek.

Avrupa Birliği tarafından 4 aşıya onay çıktı

Avrupa Birliği’nce halihazırda, Moderna, BioNTech-Pfizer, Johnson and Johnson ve AstraZeneca firmalarınca üretilmiş olan aşılara onay çıktı. Aşı sertifikası bütün Avrupa Birliği ülkeleriyle Lihtenştayn, İzlanda, İsviçre ve Norveç’te geçerli olacak. Sertifika Avrupa Birliği vatandaşlarına, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmadan ailelerine, bununla beraber ikameti Avrupa Birliği’nde olan fakat Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerle öteki Avrupa Birliği ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçilere verilebilecek.

1 Temmuz tarihine dek tamamlanacak

Avrupa Parlamentosu, müzakerelerde belgeye “Avrupa Birliği Dijital COVID Sertifikası” ismi verilmesini, sertifika sahiplerine karantina veya test gibi ek seyahat kısıtlamalarının getirilmemesini talep ediyordu.

Bununla beraber aşı olmayanlara dair ayrımcılığının önlenmesi için Avrupa Birliği ülkelerinin ücretsiz ve zamanlı test imkanı sağlamasını talep ediyordu.

Bu aşamanın ardından sertifika düzenlemesinin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu ve üye ülkeler tarafından onaylanması gerekli. Bu sürecin ise tamamlanma tarihinin 1 Temmuz’a dek sona ermesi bekleniyor.

Yorumlar (0)