Van'da bulundu: Tarih yeniden yazılacak

Van'a bağlı Erciş ilçesinde bulunan ve toplu konut yapma anlayışının bölgedeki ilk örneklerinden biri olduğu belirlenen ızgara planlı kent kalıntısında yer alan kalede eski dönemlere ilişkin net bilgilere ulaşılmasına katkı sağlayacak küp ile burç temeli gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 07.11.2022, 19:15 08.11.2022, 17:30
Van'da bulundu: Tarih yeniden yazılacak

Yukarı Işıklı Mahallesi üzerindeki Zernaki Tepe'de yaklaşık olarak 1,5 kilometre genişliğe ve 2,5 kilometre uzunluğa sahip olan alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen izinle başlatılan kazı faaliyetleri sürüyor. 

Van Müze Müdürlüğü başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu'nun danışmanlığında sürdürülen kazılara, Erciş Belediyesi ve Erciş Kaymakamlığı da destek veriyor.

Daha evvel Aramice dilinde kitabeler, seramik parçaları, altı metre yükseklik ve dört metre genişliğinde sur ile kırlangıç sistemi kullanılarak depreme dayanıklı duruma getirilen duvarların gün yüzüne çıkarıldığı ızgara planına sahip antik kent kalıntısında şimdi de küp ile burç (kale duvarlarından çok daha yüksek, yuvarlak, dört köşe veyahut çok köşeli kale çıkıntısı) temeli bulundu.

Burç temeli korumaya alınırken, küp ise incelenmesi için Van Müze Müdürlüğü'ne götürüldü.

"Doğu Anadolu'nun tarihi tekrar yazılacak"

Prof. Dr. Çavuşoğlu, basın mensuplarına, 2021'de başlattıkları kazılarda bölgenin tarihine dair önemli bilgilere uluşabilecek kalıntıların gün yüzüne çıkarıldığını dile getirdi.

Kazılarda bulunan Aramice kitabelerin çözümlenmesine dair çalışmaların sürdüğünü aktaran Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Kazılarda batı yönüne doğru devam eden surun bitiminde temel seviyesinde bulunan burç kalıntılarına rastladık. Burası tahrip edilmiş vaziyetteydi. Burada bizler için önemli olan konu, seramik parçalarının dönemine ilişkin de bize bilgi veriyor olması. Bu seramikler çok daha net bilgilere ulaşmamızı sağlayacak. Yaklaşık olarak 50 santimetre yüksekliğine sahip bir küp bulmuştuk. Aramice dilindeki kitabeler, özellikle Doğu Anadolu'nun tarihinin tekrar yazılmasında vesile olacak. Tüm bunlar bizi çok heyecanlandırıyor. Burcun üst bölümü yıkılmış ve temel kısmı kalmıştı. Buradaki faaliyetlerimiz devam ediyor."

"Desteklerimiz sürecek"

Erciş Belediye Başkan Vekili ve Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu ise ızgara planına sahip antik kentte gerçekleştirilen kazıların buluntular yönünden oldukça bereketli geçtiğini söyledi.

Alanda kitabelere rastlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Mehmetbeyoğlu, "Bölgede sur duvarlarında dört kitabenin birden bulunduğu yegane ören yeri. Bölgedeki yegane ızgara tipli kent planlamasının yapıldığı nadir bir nokta olan Zernaki Tepe'deki kazı faaliyetlerinde arkadaşlarımız bir burç temeli ve küp de buldular. Teknik çalışmalar devam ediyor. Kazı faaliyetlerini desteklemeyi sürdüreceğiz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)