Türkiye’de bir ilk! Sivas Savaş Atları Müzesi, tarihe geçecek!

Yapımına Sivas’ta başlanan “Savaş Atları Müzesi”, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Dünyada eşi benzeri olmayacağı hedeflenen müze, I. Abdülhamit Han, Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk’ün bal mumumdan atlarını sergileyecek.

KÜLTÜR-SANAT 07.02.2021, 15:02 07.02.2021, 15:05
Türkiye’de bir ilk! Sivas Savaş Atları Müzesi, tarihe geçecek!

Sivas’ta yeni yapılan Hamidiye Kültür Parkı içerisine, bir çok yeni proje yapılıyor. Bunlardan bir tanesi de, Türkiye’de ilk kez olma özelliği taşıyacak olan bir müze olacak olan “Savaş Atları Müzesi” olarak belirlendi. I. Abdülhamit Han, Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk’ün bal mumumdan atlarının sergileneceği müze, dünyada ise eşsiz bir özelliğe sahip olacak.

Müzede 11 tane tescilli yapı yer alacak

Müze, Sivas’ta bulunan ve Osmanlı saraylarına at yetiştiren tarihi haranın yerine yapılıyor. Sivas Valiliği tarafından geliştirilen proje kapsamında, 250 bin metre kare alanda kurulacak Hamidiye Kültür Parkı eşsiz bir kültür sanat alanına dönüşecek. Dünya üzerine eşsiz bir alana sahip olacak olan Savaş Atları Müzesi, içerisinde 11 adet tescilli yapı barındıracak. Sivas Valisi Salih Ayhan ise, müze yerleşkesi öncesinde yer alan haranın, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit Han’ın buyruğu ile kurulduğunu belirtti.

Nuri Demirağ adına Havacılık ve Gök Bilim Merkezi yapılacak

Bölgenin daha önce Aygır Deposu, Uzun Yayla Atçılık Islah Kurumu, Numune Çiftliği ve Ziraat Mektebi olarak kullanıldığını söyleyen Ayhan, alanın yakın zamanda yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldığını ve özel alanı Sivas’a yeninden kazandırmak için uzun süredir çalışmalar yapıldığını belirtti. Bölgede ayrıca Nuri Demirağ Havacılık ve Gök Bilim Merkezi de yapılacağını söyleyen Ayhan, bina için merkezi sekizgen bir mimari ile tasarlanan ve orta alanında yaklaşık 65 kişilik bir planetaryuma sahip yapı hedefiyle yola çıkıldığını belirtti.

Hamidiye Kültür Parkı’nda ayrıca Tarım Müzesi, II. Abdülhamit Han Anı Evi, Sivas Hediyelik Eşya Satış Alanı, Hara Kafe, Hara Restoran ve Kitap Kafe, Organik Pazarı Alanı, Nuri Demirağ Havacılık ve Gök Bilim Merkezi, Muzaffer Sarısözen Sanat Konağı, Engelli Aktif Yaşam Merkezi , Egzotik Park, Uluslararası Geleneksel Atlı Spor Müsabaka Alanı ve Macera Parkı gibi yapıların da yapılması planlanıyor.

Yorumlar (0)