Resmi Gazete’de yayınlandı! 11 bölge “kesin korunacak alan” ilan edildi

Ağrı, Van, İzmir, İstanbul, Bitlis, Muş, Antalya ve Adana sınırları içerisinde yer alan 11 bölge doğal sit yerleri "kesin korunacak hassas alan" olarak ilan edildi. Öte yandan, Gaziantep, Giresun, Bartın ve Ankara’da bazı taşınmazların ivedilikle kamulaştırılması için karar alınırken, Sinop'un ilçesi Durağan’da bazı bölgelerin orman sınırları içerisinden çıkartılması onaylandı.

KÜLTÜR-SANAT 05.10.2022, 11:25
Resmi Gazete’de yayınlandı! 11 bölge “kesin korunacak alan” ilan edildi

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, bazı illerde bulunan bölgeler “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi. Diğer taraftan bazı taşınmazlar ile ilgili verilen kararda, Ankara, Giresun, Bartın ve Gaziantep’te bulunan söz konusu yerlerin hızlı bir şekilde kamulaştırılması kararı verildi.

“Kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edilen bölgeler

Antalya'nın ilçesi Döşemealtı Kırkgöz Su Kaynakları Doğal Sit Alanı, Akseki-Gündoğmuş Arası Potansiyel Doğal Sit Alanı ve Kaş ilçesindeki Demre Çayı Mevkii Doğal Sit Alanı koruma altına alındı.

Adana'nın ilçesi Karaisalı Kapıkaya Kanyonu Potansiyel Doğal Sit Alanı değerlendirme sonrasında koruma altına alınan alanlarda oldu.

İstanbul'un ilçesi Beykoz Riva Deresi Batısı Doğal Sit Alanı ile ilçe Şile sınırları içerisinde bulunan Ağva Doğal Sit Alanı ve Bitlis'in ilçesi Güroymak ile Muş'un ilçesi Hasköy ilçesi hatları içinde bulunan İron Sazlıkları Potansiyel Doğal Sit Alanı, İzmir'in ilçesi Dikili’de bulunan Nebiler Mağaraları ve Şelalesi Potansiyel Doğal Sit Alanı'nın, koruma konumlarının tekrar incelemesinin ardından kesin korunacak hassas bölge olarak ilan ve tescil edilmesine karar verildi.

Van'ın ilçesi Çaldıran ile Ağrı'nın ilçesi Doğubayazıt’ta bulunan Tendürek Dağı Lav Taşları Potansiyel Doğal Sit Bölgesi, Van'ın ilçeleri olan Çaldıran ve Muradiye sınırları içerisinde yer alan Süphan Gölü ve Pirreşit Dağı Potansiyel Doğal Sit Bölgesi ile Muradiye sınırları içerisinde bulunan Bendimahi Sazlıkları Potansiyel Doğal Sit Bölgesi olarak kesin korunacak hassas alan şeklinde ilan ve tescil edildi.

Acele kamulaştırma kararları

Ankara'nın ilçesi Mamak’ta Mutlu mahallesi çerçevesi içerisinde yer alan, 6306 Sayılı Afet Riski Altında bulunan Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun noktası içerisine giren özel mülkiyete konu taşınmazların, üstünde bulunan yapılarla beraber, proje bölümünde bulunan imar kararlarına aykırı, afet tehlikesi bulunan, iskansız, genel asayiş açısından sakıncalı ve ruhsatsız yapıların tasfiye edilerek altyapısı ve ulaşımıyla beraber sanat ile fen standartlarına uygun, güvenli ve sağlıklı yaşam bölgelerinin oluşturulması düşüncesiyle Mamak Belediye Başkanlığınca ivedilikle kamulaştırılması kararı alındı.

Öte yandan Bartın'ın merkezine bağlı olan Dallıca köyü sınırları içinde yer alan bölgede bulunan özel mülkiyete husus taşınmazların Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ), İnişdibi-Çaldağ-Giresun (Dokap) Yolu Projesi noktasında bazı taşınmazların Karayolları Genel Müdürlüğünce, Gaziantep'te İslahiye Organize Sanayi Bölgesi hattının genişletilmesi düşüncesiyle de belirli taşınmazların İslahiye Belediye Başkanlığınca ivedilikle kamulaştırılmasına karar verildi.

Sinop'un ilçesi Durağan’a bağlı olan Yeniköy Mahallesi'nde sınır ile koordinatları ve krokileri gösterilen belirli bölgelerin, orman sınırlarının dışına alınması kararı alındı.

Yorumlar (0)