Kaleiçi'nde yeni keşif: 3 bin 500 yıllık önemli parçası ortaya çıktı

Antalya'nın tarihi simgelerinden Hıdırlık Kulesi'nde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Roma dönemine ait 3 bin 500 yıllık ve 800 metre uzunluğunda sütunlu bir cadde keşfedildi. Şimdiye kadar 100 metrelik bir kısmın gün yüzüne çıkarıldığını aktaran Antalya Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz, “Bu cadde Kaleiçi'nin önemli bir parçası. Üçkapılar'a kadar uzanıyor ve denize kadar olan bağlantısını bulduk” dedi.

KÜLTÜR-SANAT 18.04.2024, 11:55 19.04.2024, 09:17 Melina Ay
Kaleiçi'nde yeni keşif: 3 bin 500 yıllık önemli parçası ortaya çıktı

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Müze Müdürlüğü ve KUDEB denetiminde yürütülen 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi'nde aktif çalışmalar devam ediyor. Projede tarih ve manzara bir araya getirilerek bölgenin kültürel mirası korunuyor ve turistik cazibe merkezi haline getiriliyor. Yapılan kazılar sonucunda yeni antik dönem kalıntıları ve yapıları gün yüzüne çıkarılıyor.

Bölgenin tarihine ışık tutacak

'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi' kapsamında, tarihi kalıntıların korunması için konservasyon çalışmaları devam ederken, arkeolojik kazılar da özenle sürdürülüyor. Son olarak, kulenin güney kısmında Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen 3 bin 500 yıllık sütunlu bir cadde keşfedildi. Bu cadde, 800 metre uzunluğunda ve bölgenin tarihine ışık tutacak önemli bir bulgu olarak değerlendiriliyor.

“Türkiye’nin en büyük seyir terası olacak”

Daha önceki kazı çalışmalarında hamam, Girit Buz Fabrikası ve villa mozaiklerinin ortaya çıkarıldığını aktaran Antalya Büyükşehir Belediyesi Etüt Proje Şube Müdürü Ezgi Öz, şu şekilde konuştu:

“Bu eserlerin korunması için projeler geliştiriyoruz. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük seyir terasını hayata geçireceğiz. Yaz ortasında bitmesini planlıyoruz. Çıkan yapılar cam kaplamalarla sergilenecek, diğer alanlarda ahşap yürüme alanları olacak. İşgallerden arındırıp bu alanda çalışmalarımızı tamamladık. Konservasyon çalışmaları hızla ilerliyor, ardından terasla ilgili çalışmalara geçilecek."

“Denize kadar bağlantısı var”

Yapılan çalışmalar esnasında Roma Dönemi’ne ait 3 bin 500 yıllık sütunlu bir cadde bulunduğunun altını çizen Öz, “Kaleiçi’nin önemli bulgularından biri. Üç Kapılara kadar uzanıyor. Burada da denize kadar olan bağlantısını bulduk. Aslında o caddeyi ayağa kaldırıyoruz. 3 bin 500 yıl önce Roma Dönemi’ne ait. Kültür Bakanlığımız devamının olduğunu öngörüyor, tahmini 800 metre olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 100 metrelik kısmına ulaştık” dedi.

“Geçmişteki sanayileşmeden ipucu veriyor”

Keşfedilen yapılardan Girit Buz Fabrikası'nın genç Cumhuriyet Dönemi’ne ait olduğunu söyleyen Öz, “Hemen yanında bir kanal açılmış. Tabii burası Antalya ve havalar sıcak. Yiyecek ve içeceklerin korunmasıyla ilgili kurulmuş önemli bir tesis. Geçmişteki sanayileşmeyle ilgili de bize done veriyor” ifadelerine yer verdi.

“Tarihe önem veren bir başkanla…”

Proje kapsamında Hıdırlık Kulesi’nin dışının konservasyonu ve yenilenmesiyle ilgili de çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Öz, “Bizim için koruyarak kullanmak çok önemli. Bu anlamda tarihe önem veren bir başkanla çalışmak bizim için çok güzel” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

Yorumlar (0)