Heyecanlandıran keşif: 4 bin yıl öncesine ait

Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu, bu seneki kazı faaliyetlerinde 4 bin sene evveline ait aslan çene kemiği bulunduğunu belirtti.

KÜLTÜR-SANAT 14.09.2021, 23:48 16.09.2021, 09:16
Heyecanlandıran keşif: 4 bin yıl öncesine ait

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Kültepe'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2021 yılında bölgede büyük bir binanın bodrum katında çok sayıda büyük depo kütükleri ve hayvan kemikleri bulduklarını dile getirdi.

İtalya Salento Üniversitesi'nden zoo arkeolog Prof. Dr. Claudia Minniti'nun bulunan hayvan kemikleri üzerinde bilimsel çalışmalar gerçekleştirdiğine değinen Kulakoğlu, "Kültepe’de ilk defa bir aslana ait çene kemiği bulundu." dedi. 

Kulakoğlu, 'Ön Asya kazıları' denilen döneme dair kazılarda daha çok metal, seramik ve kemik objeler çıkarıldığını aktardı.

"Avlanarak buraya getirilmişler"

Kemik buluntuların Anadolu ve Kültepe için son derece önemli olduğuna işaret eden Kulakoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu sene gerçekleştirdiğimiz kazılarda bir açma içinde iki aslan, dağ koyunu, ayı, yabani domuz, geyik kemiklerinden oluşan grup ele geçirdik. Bahse konu kemikler toplu olarak bulundu. Bu hayvan kemiklerinin hepsi büyük boydaki vahşi hayvanlara ait. İlk defa Anadolu'da bu dönemde iki ayrı aslana ait iki farklı çene kemiği, çok büyük boyda bir geyik ve yine büyük bir ayıya ait kemikler bulduk. Bunları şöyle yorumlamak gerekir, bu bölgede yetiştiğini reddedemeyeceğimiz hayvanlar bunlar. Erciyes'in çevresinde ya da dağlık bölgelerde ya da Sivas civarına dek yaşayan hayvanlar. 4 bin yıl evveline ait başka bölgelerde bulunmuş aslan kemiği yok. Elbette ki birkaç milyon sene evveline ait kemikler var. Fakat insanın yerleşimden itibaren en erken örneklerden ikisi bunlar. Bu kemikleri günümüzden 4 bin sene evveline tarihlendiriyoruz. Bunlar muhakkak avlanarak Kültepe'ye getirilmiş." 

"Hayvan kemikleri mitosla ilgili olabilir"

Kültepe'deki bu hayvan kemiklerinin bir mitosla ilişkisi olabileceğini söyleyen Kulakoğlu, şöyle devam etti:

"Boğazköy'de bulunmuş olan bir tablet var, ismi Anitta tableti. Bu tablete göre, Anitta adlı kral babasıyla Neşa'yı zapt etmişler, kimseye zarar vermemişler. Hatta tapınaklar, saraylar yaptırmışlar. Bu kemikler bu sarayların ve tapınakların olduğu bölgede bulundu. Bu kralın yazdığı öne sürülen yazıtta, ava gittiği yazar. 'İki aslan, panter, leopar, geyik, ayı ve vahşi hayvanlar olmak üzere 100'ü aşkın hayvan avlayıp getirdim.' şeklinde yazar. Bu bölge de tapınağın hemen yanındaki bölge. Elbette ki kesin olarak bu kemiklerin bu hikaye ile ilgili olduğunu düşünmüyoruz fakat olma ihtimali de az değil. Çünkü bulduğumuz hayvan kemikleri içinde yaralamaya ait izler de var, yani bunlar avlanarak buraya getirilmiş. Bunun muhakkak Kültepe'de bir tarihsel önemi ve bir hususla ilişkisi olması lazım." 















Yorumlar (0)