Eurovision'da köklü değişiklik

Eurovision Şarkı Yarışması'nda önümüzdeki sene itibarıyla büyük finalin profesyonel jürilerin oyları sonucunda değil izleyiciler tarafından belirleneceği açıklandı. Öte yandan, Eurovision'a katılmayan ülkelerin de ilk defa oy kullanabilmesi sağlanacak.

KÜLTÜR-SANAT 22.11.2022, 21:50 23.11.2022, 12:53
Eurovision'da köklü değişiklik

Bahse konu yarışmanın düzenleyicisi EBU (Avrupa Yayın Birliği), 2023 yılında gerçekleştirilecek yarışmanın oylama sürecinde büyük değişikliklere gidildiğini duyurdu.

EBU'nun açıklaması doğrultusunda, profesyonel jüriler bundan böyle yarı finallerde oy veremeyecek, büyük final yalnızca seyircilerin oyuyla belirlenecek.

Eurovision'a katılmayan ülkelerin de ilk defa oy kullanabilmesi sağlanacak.

Büyük skandal ortaya çıkmıştı

Bahse konu karar, İtalya'nın Torino şehrinde bu sene düzenlenen yarışmada altı jürinin karşılıklı olarak oy kullandığının ortaya çıkarılmasının akabinde geldi.

Yarışmada San Marino, Romanya, Polonya, Karadağ, Gürcistan ve Azerbaycan'da düzensiz oylamalar belirlendi. 

Profesyonel müzik endüstrisi temsilcileri ve şarkı yazarlarının oluşturduğu jüriler, 1957 yılındaki ikinci Eurovision'dan beri faaliyet gösteriyor.

Halihazırdaki sistemde, profesyonel jürilerin verdiği oyların halk oylamasının neticeleriyle birleştirilmesiyle genel kazanan seçiliyor.

Söz konusu uygulamanın finalde de süreceği kaydedildi.

İngiltere'de düzenlenecek

Avrupa Yayın Birliği yetkilisi Martin Österdahl, yarışmaya iştirak etmeyen ülkelerin oy kullanmasına müsaade edilmesinin 'yarışmanın global etkisini' yansıtacağını dile getirdi. 

Dünya çapında çevrim içi (online) oylar toplanarak hem büyük finalde hem de yarı finalde katılımcı ülke ile aynı oranda ağırlığa sahip puanlara çevrilecek.

2023 senesindeki etkinliğe İngiltere'nin Liverpool kenti ev sahipliği yapacak.

Diğer taraftan, Ukrayna'yı işgalinin ardından bu seneki yarışmadan ihraç edilen Rusya Federasyonu'nun 2023 yılında da katılamayacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)