Cumhuriyet'in 100. Yılı AKM’de coşkulu konserlerle karşılanacak

Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM), Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünü coşkulu konserler ile karşılanacak.

KÜLTÜR-SANAT 17.10.2023, 16:25 17.10.2023, 16:34
Cumhuriyet'in 100. Yılı AKM’de coşkulu konserlerle karşılanacak

Atatürk Kültür Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile Tekfen Filarmoni, Cumhuriyet’in 100. yılana özel hazırladıkları programları sanatseverle buluşturacak.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosunun Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü kapsamında hazırladığı "1923'ten Sonsuza: İkinci Yüzyıla Merhaba" konseri, Osmanlı döneminden Cumhuriyet'e geçiş döneminde müzik kültürünün iki devir arasındaki yükünü taşıyan sanatçıların eserlerinden meydana geliyor.

Mehmet Güntekin’in yönettiği konser, 22 Ekim'de saat 11.30'da Tiyatro Salonu'nda başlayacak. Neval Güleç ile Hakan Hataylı’nın solist olarak bulunacağı konserde, Cumhuriyet'in ilan edilişine özel olarak bestelenen bir eser seslendirilecek.

İDSO'dan "Cumhuriyetimizin 100. Yılı" konseri

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), 27 Ekim tarihinde "Cumhuriyetimizin 100. Yılı" başlıklı bir konser verecek. Konserde piyanist Can Çakmur, Dmitri Shostakovich'in "İkinci Piyano Konçertosu"nu sahnede yorumlayacak.

İngiliz şef Howard Griffiths yönetimindeki topluluk ise aralarında Ulvi Cemal Erkin, Cemal Reşit Rey ve Ferit Tüzün'ün olduğu bestecilerin eserlerini AKM Tiyatro Salonu'nda yeniden seslendirecek.

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu ise 27 Ekim'de Cumhuriyet'in 100. yılında Cumhuriyete ilişkin bir repertuvar ile sahneye çıkacak. AKM Müzik Platformunda gerçekleşecek olan konserde Gediz Çoroğlu ve Elif İnce solist olarak sahne alacak.

Mert Fırat, Ceyda Düvenci ve Yiğit Sertdemir, Tekfen Filarmoni ile sahnede

Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni de 28 Ekim Cumartesi günü Tekfen Vakfının desteği ile yazar Mehmet Altun'un sahaflarda ve arşivlerde yaptığı araştırmalar sonucunda ulaştığı İstiklal Marşı'nın yazılma hikayesini sanatsever ile buluşturacak.

İstiklal Marşı'nın yazılma öyküsünü sahneye tiyatro yönetmeni Yiğit Sertdemir uyarlarken, Meclis'teki tartışmaları, Tunalı Hilmi veya Garp Ordusu Erkan-ı Harbiyesi Komutanı İsmet İnönü'nün sözlerini Mert Fırat, Ceyda Düvenci ve Yiğit Sertdemir birlikte yorumlayacak.

İDOB'dan besteciler için saygı duruşu

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Cumhuriyet'in 100. yılını türkülerle ve marşlarla birlikte büyük bir coşku ile kutlayacak.

Türk Telekom Opera Salonu'nda 29 Ekim tarihinde gerçekleşecek olan "Cumhuriyet'in 100. Yıl Konseri" programı kapsamında Cumhuriyet'in yetiştirdiği bestecilerin eserleriyle oluşturulan bir seçki sahnede seslendirilecek.

İDOB korosunu Volkan Akkoç, İDOB Orkestrası'nı ise İbrahim Yazıcı yönetecek. Konserde Ceren Aydın, Serkan Bodur, Elif Tuğba Tekışık, İlke Kodal ve Emre Güngör solist olarak yer alacak.

Sanatseverler etkinliklerin detaylarına "akmistanbul.gov.tr" adresi üzerinden ulaşabilir.

Yorumlar (0)