Breaking Bad'in yıldızı grevde: "İşimizi yapay zekaya veremezsiniz"

Hollywood'da oyuncular ve yazarların katıldığı son yarım asrın en büyük grevlerinden biri yapılıyor. Yazarlar ile oyuncuların maaş talebi, Hollywood'u yöneten sağır kulaklardan geri dönüyor. Greve katılan Breaking Bad'in Walter White'ı Bryan Cranston, Disney CEO'usu Bob Iger'e ateş püskürdü. "Yapay zeka kısıtlanmalı." diyen Cranston, "Mesleğimizi elimizden alarak robotlara vermenize müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR-SANAT 26.07.2023, 15:45 Hakan Öksüz
Breaking Bad'in yıldızı grevde: "İşimizi yapay zekaya veremezsiniz"

Yapay zeka karşısında oyuncular ile yazarların iş güvencesinin tehlikeye girmesi, Hollywood'da son 63 yılda gerçekleşen en büyük grevin başlamasına sebep oldu. Radyo Sanatçıları Birliği'nin (SAG-AFTRA) ile Beyaz Perde Aktörleri Derneği tarafından başlatılan eylemlere, Game of Thrones'un yazarı George R.R. Martin dahil birçok senarist ve oyuncu destek veriyor.

Senaristler, "yapay zeka" ile tehdit ediliyor

Yazarların iş güvencelerinin, gelişen yapay zeka teknolojileri karşısında tehlikeye girmesi, eylemin itici güçlerinin başında geliyor. Filmlerin ve dizilerin hikayesini kaleme alan senaristler, zorlu şartlarda çalışmalarına rağmen Hollywood'daki milyarlarca dolarlık sektörden çok küçük bir pay alıyor.

Grev yasaları

Grev nedeniyle Hollywood'da birçok yapım durmuş durumda. SAG-AFTRA ile oyuncuları temsil eden Beyaz Perde Aktörleri Derneği, bazı yasaklamalar getirdi. Bu derneklere üye olan isimlerin ödül töreni ile festivallere katılmaları, rol aldıkları yapımlar için röportaj vermeleri ve sosyal medya üzerinden bu yapımların reklamını yapmaları yasaklandı.

Bryan Cranston: "Yapay zeka kısıtlanmalı"

Greve destek veren isimlerden biri, "Breaking Bad" dizisinde "Walter White" karakterine hayat veren oyuncu Bryan Cranston oldu. Walter White rolüyle Emmy'de "En İyi Erkek Oyuncu ödülü" kazanan Cranston, Times Meydanı'nda yaptığı konuşmada, "Yapay zekanın kısıtlanması" gerektiğini kaydetti.

Disney CEO'su Bob Iger'e ateş püskürdü

Disney CEO'su Bob Iger'e eleştiriler yönelten ünlü oyuncu, "Ona bir mesaj vermek istiyorum. Biliyorum ki olaylara bizim açımızdan bakmıyorsunuz. Bizi tam anlamıyla anlamanızı bekleyemem ama bize kulak verin. Mesleğimizi elimizden alarak robotlara vermenize müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Çağ dışı koşullarda çalışıyoruz"

Oyuncular ve yazarların "çağın gerisinde kalan" zorlu koşullarda çalıştığını vurgulayan Bryan Cranston, "10 yıl öncesine kıyasla çok daha farklı bir iş modeli var günümüzde. Düzgün bir yaşam sürdürmek, biz oyuncular ve yazarların hakkı. İtibarımızı elimizden alamayacaksınız." dedi.

Yorumlar (0)