Baraj suları çekilince ortaya çıktı: 4 bin yıllık

Adıyaman’daki Atatürk Baraj Gölü suyunun 15 metre çekilmesinin ardından 4 bin senelik höyük ve bu höyük içinde bulunan mimari yapı, çömlek ve çanaklar gün yüzüne çıktı.

KÜLTÜR-SANAT 15.12.2021, 23:34 17.12.2021, 09:15
Baraj suları çekilince ortaya çıktı: 4 bin yıllık

Sıcak ve kurak geçen yaz aylarında suların çekildiği Atatürk Barajı'ndan tarih fışkırdı. Suların yaklaşık olarak 15 metre çekilmesi ve aşındırmasıyla meydana gelen doğal tahribat, toprağın altındaki tarihi gün yüzüne çıkardı. 

"4 bin senelik"

Merkeze bağlı Ürgüç köyü hudutları içinde yer alan ve 'Gavur Tepe' olarak da bilinen yerde höyük yapı görüldü. Köylüler tarafından fark edilen höyüğe ilişkin olarak Adıyaman Müze Müdürlüğü'ne bilgi aktarıldı. Müze Müdürü Mehmet Alkan ve Doç. Dr. Sabahattin Ezer, yarım adada çeşitli incelemelerde bulundu. Mimari yapı, duvar, çömlek ve çanakları inceleyen Alkan ve Ezer, buranın milattan evvel 2'inci yüzyıl ile tarihlendiğini, 4 bin senelik bir höyük olduğunu ifade etti.

"Çok eski taş aletler bulduk"

2013'ten bu yana yüzey araştırması gerçekleştiren ve son 2 senede yüzey araştırmalarına derinlik kazandıran Ezer, “Buranın milattan evvel 2'inci yüzyıla ait olduğunu net bir şekilde biliyoruz. Yaptığımız incelemelerde duvarlar tespit ettik. Bu duvarlar buranın mimarisine dair bize fikir veriyor. Çalışmalarımız halihazırda devam ediyor. Kentimizde milattan evvel 700 bin sene evveline değin giden taş aletler bulduk." diye konuştu. 

Alkan ise aldıkları bir ihbarın ardından harekete geçtiklerini kaydederek, “İhbar üzerine derhal bölgeye geldik. Tamamen doğal yollarla çeşitli tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkmış. Bu yapıların 4 bin senelik olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.  







Yorumlar (0)