Soyağacı hizmetinde yeni dönem 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, vatandaşların alt ve üst soy bilgileri ile soyağacı tasarlayabilecekleri “soyağacı oluşturma” hizmetini uygulamaya açtı. 

GÜNDEM 07.09.2021, 15:49
Soyağacı hizmetinde yeni dönem 

İçişleri Bakanlığı, “soyağacı oluşturma hizmeti” ile dijital dönüşüm alanında bir adım daha attı ve vatandaşların elektronik ortamdan ulaşabilecekleri kamu hizmetlerine bir yenisini daha ekledi. Bu yeni hizmet ile vatandaşlar, nüfus müdürlüklerine gitmeden soyağaçlarını oluşturabilecek. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi kapsamında elektronik ortamda tutulan nüfus kütükleri sayesinde üst soya dair bilgiler kolayca elde edilebiliyor. 

Soy bilgileri 1800’lere kadar öğrenilebiliyor 

MERNİS’te tutulan bilgiler, Ormanlı döneminde 1904 senesinde yapılan genel nüfus sayımı ile elde edilen bilgilere dayandığı için sistem üzerinde yalnızca 1800’lü senelere kadar doğmuş olan kişilerin kaydına erişilebiliyor. 



Soyağacı oluşturma işlemi 

Soyağacını oluşturma işlemi e-Devlet kapısı üzerinden ya da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. E-Devlet kapısından soyağacınızı oluşturmak için internet sitesine girmeli ve T.C. kimlik numaranız ile e-Devlet şifrenizi yazıp kimlik doğrulaması yapmalısınız. Ardından sistemdeki arama çubuğu üzerinden “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü / Soyağacı Oluşturma” hizmetin seçerek soyağacınıza ait elektronik belgeye erişebilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri genel Müdürlüğü web sitesinden de e-Hizmetler/e-Sorgulamalar/Soyağacı Sorgulama hizmetini seçip e-Devlet kapısından giriş yaparak hizmetten faydalanabilirsiniz. 

Yoğunluk oluşmasına karşı önlem alındı 

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, en çok talep gören e-Devlet hizmetlerinden olan alt-üst soy sorgulamaya olan yoğun talebi dikkate aldı. Soyağacı oluşturma servisi dakikada 200 bin isteğe cevap verebilecek kapasiteye getirildi. Ayrıca hizmet planlanırken tek bir tasarım kullanılmasından ziyade 8 farklı arka plan, 4 farklı renk ve 5 farklı çerçeve seçeneğine gidildi. Bu tasarımların öğelerini kullanan vatandaşları soyağaçlarının arka plan tasarımlarını, metin renk ve fontlarını, çerçeve renk ve tasarımlarını, ağaç düğümlerini ve kendi görsellerini düzenleyebilecek. Bu belge, yüksek çözünürlükte çıktı alınabilecek.

Yorumlar (0)