Şartlar belli oldu! Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için 10 madde sundu

Ankara, İsveç ve Finlandiya’ya askeri oluşumda yer almaları için gerçekleştirmesi gereken maddeleri sundu.

GÜNDEM 08.06.2022, 11:28
Şartlar belli oldu! Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için 10 madde sundu

NATO mensubu olabilmek adına resmi başvuru gerçekleştiren Finlandiya ve İsveç’in, hızlı ilerleyecek bir süreçle askeri ittifakta yer alacağı düşünülüyordu. Terör örgütleriyle etkin mücadele gösteren Türkiye'nin, iki İskandinav ülkesinden terör yapılanmalarıyla aralarına mesafe koymalarına ilişkin isteği sonrasında süreç durmuştu.

Terör örgütleriyle mücadeleye destek istendi

Stockholm ve Helsinki’den gelen heyetlerle Ankara'da görüşmeler yapılırken, Türkiye'nin istekleri ilgili taraflara sunuldu.

Türkiye tarafından sunulan maddeler içerisinde, her iki ülkeden de terör yapılanmaları DHKP/C, PKK, FETÖ ve DEAŞ’le mücadeleye destek olmalarını talep ediyor.

Yasal düzenleme oluşturulması isteği iletildi

Terör örgütleriyle mücadele hususunda hassasiyetlerini aktaran Türk yetkililer, Finlandiya ve İsveç’in, bu çerçevede yasal düzenlemeleri oluşturmalarını talep ediyor.

İki ülkede PKK ve uzantılarıyla birleşik temsilciliklerin eylemlerine son verilmesi istendi. Bunun yanı sıra yeni illegal girişimlerin önüne geçilmesi konusuna da vurgu yapıldı.

Maddeler içerisinde FETÖ’de yer alıyor

15 Temmuz darbe girişiminin arkasında yer alan yapılanma FETÖ'nün, İskandinav ülkelerindeki eylemlerinin önüne geçilmesi, bu örgütle alakalı internet platformlarının yasaklanması talep edildi.

Bunların yanı sıra, terör örgütü unsurlarına dair iade isteklerinin yerine getirilmesi, ilgili kişilerin mal varlıklarının durdurulması ve terörle bağlantılı kuruluşlara izin verilmemesi şeklindeki talepler ilgili yetkililere aktarıldı.

Taahhütlerin yerine getirilmesi maddeleşti

Yine terörle bağlantılı şahısların sınır dışı işlemlerinin gerçekleştirilmesi kararlılığına vurgu yapıldı. Alınan bilgilendirmelere göre, terör örgütlerinin pankartlarla gerçekleştirdiği eylemlere de izin verilmemesi talep ediliyor.

Savunma sanayiine oluşturulan kısıtlamaların kaldırılması, Türkiye ile istihbarat paylaşımı ve Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya olası üyelikleri halinde söylenen taahhütlerin yerine getirilmesi şeklinde üç madde olarak belirlendi.

Yorumlar (0)