Kısa çalışma ödeneği süresi 3 ay uzatıldı: Karar Resmi Gazete'de yayımlandı

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeni ile bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerlerine tanınan kısa çalışma ödeneğinin süresinin 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

GÜNDEM 29.07.2023, 10:52 29.07.2023, 11:00
Kısa çalışma ödeneği süresi 3 ay uzatıldı: Karar Resmi Gazete'de yayımlandı

Kısa çalışma ödeneği süresinin 3 ay uzatılmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile 9 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla bugün yürürlüğe girdi.

İlgili karara göre, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2'nci maddesinde ifade edilen esaslar kapsamında, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeni ile bölgesel kriz gerekçesi dolayısıyla 8 Mayıs 2023 tarihine kadar kısa çalışma başvurusu yapmış olan işyerleri için kısa çalışma ödeneğinin süresi, işverenlerin başvurması şartı ve daha önceden kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler için ve aynı koşulları aşmamak kaydı ile 8 Mayıs ve öncesinde kısa çalışma uygulaması son bulan işyerleri bakımından 9 Mayıs'tan itibaren (bu tarih dahil), 8 Mayıs'tan sonra kısa çalışma uygulaması son bulan işyerleri bakımındansa kısa çalışma bitiş tarihini izleyen tarihten itibaren, 7 Ağustos 2023 tarihine dek yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek kalmaksızın uzatıldı.

"İşsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek"

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeni ile bölgesel kriz gerekçesiyle 3 ay süre ile kısa çalışma uygulamasının uygulamaya geçirildiği anımsatıldı.

Bu çerçevede bugüne dek 110 bin kişiye yaklaşık 937 milyon lira ödeme gerçekleştirildiği belirtilerek, bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma ödeneğinin süresinin 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla 9 Mayıs 2023 tarihinden itibaren 3 ay uzatıldığı, böylelikle de işverenlere 7 Ağustos 2023'e kadar uygulamadan yararlanma olanağının tanındığı kaydedildi.

Açıklamada, kısa çalışma uygulamasının süresini uzatmak isteyen işverenlerin başvurularının e-Devlet üzerinden alınacağı belirtilerek, "İlk talebi Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından uygun görülen işverenlerin işçilerine, yeni bir uygunluk tespiti uygulamaksızın İŞKUR tarafından uzatma ödemeleri gerçekleştirilecektir." bilgisine yer verildi.

Daha önce ödenek almak için başvuru yapmış fakat henüz inceleme sonucu tamamlanmamış işverenlerin ise uzatma başvurusunda bulunabileceğini belirten açıklamada, söz konusu uzatma başvurularının, ilk talebin inceleme sonucunun uygun görülmesinin sonrasında işleme alınacağı belirtildi.

Açıklamada, "Ayrıca söz konusu Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında bölgesel kriz gerekçesi ile yapılan kısa çalışma ödemeleri, işsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecektir" ifadesine yer verildi.

Yorumlar (0)