İzmirlilere mezar olan iki bina için çürük raporu hazırlanmış!

İzmir'in Bayraklı ilçesinde 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından tamamen yıkılan Doğanlar Apartmanı ve Rıza Bey Apartmanı için daha önce çürük raporlarının hazırlandığı tespit edildi. 

GÜNDEM 02.11.2020, 11:25
İzmirlilere mezar olan iki bina için çürük raporu hazırlanmış!

İzmir'de 30 Ekim Cuma günü 6.6 büyüklüğünde yer sarsıntısı meydana geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan son açıklamada, İzmir'de şu ana kadar yaşamını yitiren kişi sayısının 83'e ulaştığı bildirildi.

Söz konusu depremin en çok vurduğu ilçe Bayraklı oldu. Burada depremin ardından tamamen yıkılan binaların enkazı altında kalan kişiler için arama-kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.

6.6 büyüklüğündeki depremin ardından tamamen yıkıldığı görülen Doğanlar Apartmanı ve Rıza Bey Apartmanı için 2012 yılında ve 2018 yılında olmak üzere iki ayrı çürük raporunun hazırlandığı tespit edildi. 

Yetkililerin, Doğanlar Apartmanı'na ilişkin çürük raporunun hazırlanmasının ardından Dokuz Eylül Deprem Uygulaması'ndan rapor alınmasını önerdiği, fakat söz konusu apartmanda yaşayan vatandaşların anlaşma sağlayamadıkları öğrenildi. 

Apartmanda yaşayan bazı vatandaşların Dokuz Eylül Deprem Uygulaması'ndan rapor alınmasına destek verdiği, bazı vatandaşların ise evlerini terk etmemek için rapora karşı çıktığı ve yaşanan anlaşmazlığın ardından raporun alınamadığı iddia edildi. 

Belediyeler tarafından Doğanlar Apartmanı ve Rıza Bey Apartmanı için hazırlanan raporlarda, iki binanın da 1975 tarihli yönetmelik doğrultusunda inşa edildiği, düşük beton kalitesine sahip oldukları, bu nedenle yüksek risk grubunda yer aldıkları kaydedildi. 

"Çürük raporuna rağmen boşatılmadı"

Yıkım için anlaşmaya varılamaması üzerine genel olarak kiracıların yaşadığı öğrenilen Rıza Bey Apartmanı'nda bazı ev sahiplerinin evlerini sattıkları ve oradan taşınmayı tercih ettikleri öğrenildi. 

Çürük raporuna rağmen boşaltılmadığı ortaya çıkan Rıza Bey Apartmanı'nın arkasındaki binada ikamet eden İrfan Güneş, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

"Mantolamadan sonra oturmaya devam ettiler"

İrfan Güneş, çürük raporunun verildiğinden haberdar olduğunu belirterek, Rıza Bey Apartmanı'na güçlendirme yapıldığını ve mantolama ile bu raporun üstünün kapatıldığını ifade etti. 

Zor bir durum yaşandığına dikkat çeken İrfan Güneş, mantolama işleminin ardından vatandaşların Rıza Bey Apartmanı'nda oturmayı sürdürdüklerini belirtti.

İrfan Güneş, sonuç olarak Rıza Bey Apartmanı'nın dolu olduğunu kaydederken, kendi oturduğu binada da ufak düzeyde hasar meydana geldiğini söyledi. 

"Üçüncü derece sıvılaşma vardı"

Doğanlar Apartmanı'nın eski yöneticilerinden olan Mine Serin, çürük raporunda üçüncü derece sıvılaşma meydana geldiğine ilişkin bir ibarenin yer aldığını ifade etti.

Mine Serin, söz konusu raporda binanın tahliye edilmesinin ve konuyla ilgili diğer kurumlara müracaat edilmesinin istendiğini hatırlatarak, bunun üzerine yeniden toplantı gerçekleştirdiğini belirtti. 

"İftira atıldı"

Çürük raporuna rağmen "Menfaatiniz var" denilerek kendilerine iftira atıldığını kaydeden Mine Serin, baskıların ardından apartman yöneticiliğini bıraktığını söyledi.

Mine Serin, apartmanda yaşayan kişilerin sıvılaşmayı kabul etmediğini, bunun üzerine kendisinin de görevden ayrıldığını ifade etti.

Yorumlar (0)