Erzincan'daki madeni işleten ABD'li şirketin zararı belli oldu

Erzincan'daki altın madeninin içinde bulunduğu sahada yaşanan toprak kayması, sahanın işletme hakkını üzerinde barındıran Anagold Madencilik'in büyük ortağı SSR Mining'i zor durumda bıraktı. Değeri yüzde 50'den fazla düşen şirketin hisseleri, son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. Şirketin tahmini kaybı açıklandı.

GÜNDEM 19.02.2024, 16:20 Hakan Öksüz
Erzincan'daki madeni işleten ABD'li şirketin zararı belli oldu

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen toprak kaymasında kayıplara karışan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sahanın işletme hakkını üzerinde barındıran Anagold Madencilik'in faaliyetlerini durdurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise şirketin lisans belgesi ile iznini iptal etti.

SSR Mining'in hisselerinde yüzde 50'den fazla düşüş

Anagold Madencilik’in büyük ortağı SSR Mining, Türkiye'yi üzüntüye boğan maden faciasının ardından ciddi zarar etti. Edinilen bilgilere göre şirketin ABD Nasdaq borsasında işlem gören hisselerinin değeri, en az yüzde 50'lik düşüş yaşadı. 

Anagold Madencilik Sanayi'nin hisselerinin yüzde 80'inin sahibi olan SSR Mining'in piyasa değeri en az 1 milyar dolar azaldı. Böylece şirketin hisseleri, son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. 

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde 56 bin 768 ons altın üretimi yapmışlardı

2023'ün üçüncü çeyreğinde 56 bin 768 ons altın üretimi yapan Anagold Madencilik, SSR Mining'in en büyük madenleri arasında bulunuyordu. 9 işçinin toprak altında kaldığı facianın ardından çalışmaların durması, şirket hisselerinin değerinin hızlı şekilde düşmesine yol açtı. İzinleri iptal edilen şirketin hisselerindeki düşüşün yankısının, bu hafta borsada etkisini göstermesi bekleniyor.

35 milyon metreküp civarında toprak kaydı

Yetkililer tarafından aktarılan bilgilere göre faciada yaklaşık 35 milyon metreküp toprak kaydı. Bu toprağın, bölgeden taşınacağı belirtiliyor. Ciddi miktardaki toprağın dere yatağına kaydığı belirtiliyor. Çevre kirliliğini ortadan kaldırmak için ciddi miktarda toprak, eski bir maden bölgesine taşınacak. 

Şirkete 500 milyon dolara mal olacak

Bir metreküplük toprağın bu yılki taşıma maliyeti 240 lira olarak belirlendi. Söz konusu 35 milyon metreküplük toprağın taşınması, yaklaşık 280 milyon dolara mal olacak. Kazı işlemleri için kullanılan makinelerin günlük ücretleri yaklaşık 25 bin lira. Net maliyet hesabı yapılamasa da toprak taşıma işlemlerinin şirkete maliyeti 500 milyon doların bulacak gibi görünüyor.

SSR Mining'in üretiminde yüzde 15'lik kayıp

Çöpler Madeni'nde yaşanan facia sonrası SSR Mining'in Türkiye'deki projelerinin olumsuz etkileneceğini bildiren Kanada merkezli yatırım bankası RBC Capital, şirketin üretiminde yüzde 15'lik kaybın öngörüldüğünü duyurdu. SSR Mining'in likidite akışının risk altında olduğu, olası siyanür sızıntısının çevresel tehlikelere yol açabileceği vurgulandı.

6 kişi tutuklandı

SSR Mining'in Kanadalı bir yöneticisinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin, yürütülen soruşturma çerçevesinde tutuklandığı ifade edildi. Şirketin lisansları, iki bakanlık tarafından iptal edildi.

Yorumlar (0)