Bakan Yerlikaya duyurdu: Yeni toprak kayması riski var

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan'daki son durumla ilgili yaptığı açıklamada “Yeni toprak kayması riski var. Hepimizde büyük bir hırs ve azim var. En büyük amacımız bir an önce müjde vermek” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 19.02.2024, 00:17 Şeyda Gül
Bakan Yerlikaya duyurdu: Yeni toprak kayması riski var

Maden ocağı girişinde gazetecilere açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çalışmaların üzücü olayın olduğu andan itibaren devam ettiğini söyledi. Çalışmaların gece gündüz demeden, duraksamadan sürdüğünü ifade eden Bakan Yerlikaya, “Rakamlar devamlı değişiyor. Ama 2 bin 700 insan gücü, 800'ün üzerinde araç, teknoloji burada, ne ihtiyaç varsa o burada, bilgi, tecrübe, deneyim, bilim insanıyla hepsiyle beraberiz” şeklinde konuştu.

940 hektarlık bir arazi üzerinde dev bir tesis burası

Bakanlık olarak arama kurtarma noktasında olduklarını anlatan Bakan Yerlikaya, o 2 bin 700 kişinin içerisinde 500 arama kurtarma, bunların her biri işlerinde tecrübeli ve deneyimli olduğunu vurguladı. Her zaman olduğu gibi her şeyin başının iş sağlığı ve güvenliği dediklerini anlatan Bakan Yerlikaya, “940 hektarlık bir arazi üzerinde dev bir tesis burası, her bakanlık kendi görev alanını yapıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı buranın ruhsat sahibi, bakanımız sağ olsun başından beri burada. Biz de ona güç veriyoruz” dedi.

5 milyon metreküp toprağın önündeki yere tedbir amaçlı set yapılıyor

Adalet Bakanlığı’nın sürecinin belli olduğunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın süreci yönettiğini dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özellikle DSİ Genel Müdürlüğü’nün burada büyük bir çalışması olduğunun altını çizen Bakan Yerlikaya, 5 milyon metreküpün aktığı ve kaydığı Sabırlı Deresi'nin geldiği o alanda Sabırlı Deresi haline gelen o 3 kolun kayan toprakla bir araya gelmeden onun tahliyesiyle uğraştıklarını anlattı. Belli bir noktaya geldiklerini ve kısa zamanda biteceğini kaydeden Bakan Yerlikaya, “DSİ aynı zamanda bu kayan 5 milyon metreküp toprağın önündeki yere tedbir amaçlı set yapıyor” ifadelerini kullandı.

Burada çalışan 2 bin 700 kişinin güvenliğiyle ilgili çalışıyoruz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının devamlı olarak belli aralıklarla bilim insanlarıyla beraber bölgeden numuneler aldığını hatırlatan Bakan Yerlikaya, numunelerin ya Bakanlığın buradaki mobil laboratuvarına ya da Türkiye'de akrediteli laboratuvarlarına gönderildiğini vurguladı. Çalışanların sağlığı ve güvenliğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgilendiğini aktaran Bakan Yerlikaya, “Geçmişteki iş kazasıyla ilgili onların bir denetim süreçleri var ama aynı zamanda burada yapılan şu andaki bu arama kurtarma ve toprak tahliyesiyle ilgili olan süreç, yani burada çalışan 2 bin 700 kişinin güvenliğiyle ilgili çalışıyoruz. Bununla ilgili alınan güvenlik tedbirlerinin kontrolü yapılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Yer belli oraya odaklanıyoruz

Liç alanı bölgesine yerleştirilen 2 jeoradar ile bölgeyi sürekli takip ettiklerini söyleyen Bakan Yerlikaya, alarm sistemiyle bunları kontrol ettiklerini belirtti. En ufak bir toprak kayması yaşanmadan, arama, tarama, toprak tahliyesi süreçlerinin tamamını sıkıntısız bitirmeyi arzuladıklarını vurgulayan Bakan Yerlikaya, bir an önce 9 işçiye ulaşmak istediklerini ifade etti. Kayıp işçilerden 5'inin konteyner içerisinde, 1'inin manganez ocağına düşen kamyonda ve 3'ünün başka bir araçta olduğunu kaydeden Bakan Yerlikaya, bunlarla ilgili tam hangi noktada olduğunu bilmedikleri ama onun etrafında ve mücavirinde olduğu bir alanı işaretleyerek oraya odaklandıklarını dile getirdi. Bakan Yerlikaya, “Seyir tepesinden göstermiş olduğumuz, basın buluşmasını yaparken gösterdiğimiz yerde konteynerle ilgili olan şeyi arıyoruz. Yer belli oraya odaklanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Güvenli ortamda nasıl olabiliriz gayretiyle çalışıyoruz

Bölgede görev yapan araç sayısı hakkında da bilgi veren Bakan Yerlikaya, 50'nin üzerinde ekskavatör, günlük 1000 kamyonla hafriyat toprağını mermer ocağının olduğu güvenli ve geçici depolama alanına bir taşıma işleminden bahsettiklerini dile getirdi. Her gün bir öncekinden daha hızlı nasıl olabiliriz ama güvenli ortamda nasıl olabiliriz gayretiyle çalıştıklarını kaydeden Bakan Yerlikaya, basın mensuplarıyla gece gündüz demeden her zaman bir araya geleceklerini vurguladı. “Tek bir niyetimiz var, doğru bilgileri zamanında aktarmak, sizler aracılığıyla milletimize aktarmak. Sizler aracılığıyla duyurulmayan hiçbir şeye de değer vermesinler” diyen Bakan Yerlikaya, doğruyu gazeteciler aracılığıyla milletle paylaşarak gereksiz yere tartışma konusunu uğraş alanı haline getirmemeye özen gösterdiklerini vurguladı.

Yeni toprak kayması riski var

Bunun yanı sıra CNN Türk canlı yayınına katılan Bakan Yerlikaya, çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü belirterek yeni bir toprak kayması riskinin olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)