Erdoğan’dan faiz açıklaması: “Kamu bankalarına talimatı verdim”

TESK Genel Kurulu'nda açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi ile ilgili önemli ifadelerde bulundu. Erdoğan, ''Benim savaşım faizledir, düşmanımın en büyüğü faizdir. Şu an faizi 12 oranına kadar indirdik. Ancak yetmez. Bu oranın da düşmesi gerekiyor.'' dedi.

GÜNDEM 29.09.2022, 14:15 29.09.2022, 14:25
Erdoğan’dan faiz açıklaması: “Kamu bankalarına talimatı verdim”

Ankara'da Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 21. Olağan Genel Kurulu toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi ile ilişkili açıklamalar yaptı. 

“Esnaflar kardeşimizdir”

Sanatkarları ve esnafları dar günde kapı çalan dostlara benzeten Erdoğan, ''TESK 2 milyonu geçen bir üye oranı ile iktisadi ve beşeri yaşantımızın temel yapı taşlarından bir tanesidir. Sanatkarlar ve esnaflar zor günde kapı çalan dostlar gibidir. Bizim geleneğimizde sanatlar ve esnaf yalnızca ticaret erbabı olarak görülmemektedir. Bizim yaşantımızda esnaf ilk olarak ahidir yani kardeştir.” dedi.

“15 Temmuz gecesi esnaflar darbeye karşı göğüs gerdi”

15 Temmuz günü esnafların darbecilere göğüslerini siper ettiğine değinen Erdoğan, “Varlık yokluk mücadelelerinin hepsinde sanatkarlar ve esnaflar her zaman ön kısımlarda yer aldı. 15 Temmuz gecesinde esnaflarımız darbeci hainlere karşı çıktılar. Bazıları tankların arasından kaçmaya çalışırken benim kunduracı elektrikçi kardeşim bütün gece ölüm getiren silahlara karşı durdu. Bütün sanatkarlarımızı ve esnaflarımızı millet varlığımızın teminatı olarak değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

“Çile çektik, bedel ödedik ve buralara geldik”

Bu zamanlarda zorlukla geldiklerini dile getiren Erdoğan, “Akrebin kıskacında yoğrularak buralara kadar geldik. Çile çektik, bedel ödedik ve bütün zorluklara karşı dimdik durduk. Birden fazla saldırıya ve kalleşliklere rağmen alnımız ak bir şekilde duruyorsak, nedeni halkımızın değerlerine sahip çıkmasıdır. Salgın zamanında da devletimiz vatandaşını yalnız bırakmadı. Muhalefet kesiminde akla mantığa sığmayan abuk sabuk söylemlere rağmen halkımıza karşılık ödetecek kararlar vermedik. Gerçekleştirdiğimiz düzenleme ile sanatkarlar ve esnafların üzerinde oluşan gelir vergisini ortadan kaldırdık.” dedi.

“Faizle beraber enflasyonun da düşeceğine inanıyorum”

En büyük savaşının faizle olduğunu aktaran Erdoğan, “Benim en büyük düşmanım faizdir. Mevcut durumda faizi 12'ye kadar indirdik. Yetecek mi? Yetmeyecek. Bu rakamın daha da düşmesi gerekiyor. Halkbank Genel Müdürü ile görüştük ve bir yandan da Merkez Bankamızla fikir aktarımı sağladık. Bir sonraki para stratejisi kurulu görüşmelerinde bu rakamın daha da düşmesi gereğini onlara da söylüyorum. İçerimizde ne yazık ki yüksek faizi önerenler bulunuyor. Tabi bu konuda muhalefet önde geliyor. Enflasyonla şu an mücadele ediyoruz, yılbaşının ardından enflasyonun da düşeceğine inanıyorum.” ifadesinde bulundu.

“Paradan para kazanmaya alışmış mandacıların geçerliliği yoktur”

Enflasyon ve hayat pahalılığına değinen Erdoğan, “En büyük problemlerimizden bir tanesi olan enflasyon ve hayat pahalılığı için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Paradan para elde etmeye alışmış mandacıların ve tufeyli iktisatçıların bundan sonrası için herhangi bir geçerliliği yoktur. Biz eski modellere sığınan ezberlerine kulak asmıyoruz. Öte yandan kamu bankalarına bir talimatım bulunuyor. Ben diyorum ki yatırımcıyı sıkıntıda bırakmayın ve gereken desteği sağlayın.” dedi.

“Putin ile görüşeceğim”

Putin ile bir görüşme yapacaklarını dile getiren Erdoğan, “Bu akşam Rus lider Putin ile görüşme yapacağım. Kendileriyle Ukrayna’da yaşanan sorunları değerlendirme açısından bir fırsatım bulunacak." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)