Ebrar Sitesi A Blok davasında ilk duruşma: "Deprem çok büyüktü, suçum neymiş?"

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'taki depremde Ebrar Sitesi'nde yaşayan bin 400 kişi hayatını kaybetti. 58 kişiye mezar olan A blok binasının yıkılmasıyla ilgili davanın ilk duruşmasında tutuklu 3 sanık, ifade verdi. Sitenin kurucusu Tevfik Tepebaşı, "Deprem, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 5 kat güçlüydü. Bilirkişi raporu hatalı. Asli kusurlu olmam mümkün değil. Suçumun ne olduğunu anlayamıyorum." ifadelerini kullandı. Depremde anne ve babasını kaybeden müşteki İsmail Korkmaz ise "Binaların temeli su alsa da müdahale eden yoktu." dedi.

GÜNDEM 08.03.2024, 13:10 Hakan Öksüz
Ebrar Sitesi A Blok davasında ilk duruşma: "Deprem çok büyüktü, suçum neymiş?"

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketinde yıkılan Ebrar Sitesi, en fazla can kaybının yaşandığı noktalardan biri olmuştu. Bin 400 kişinin can verdiği Ebrar Sitesi'nin A blok binası, 58 kişiye mezar olmuştu. A blok binasının yıkılmasıyla ilgili davanın ilk duruşması Kahramanmaraş 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu yargılanan 3 sanık, duruşmada savunma verdi.

Sitenin kurucusu Tevfik Tepebaşı: "Asli kusurlu olmam mümkün değil"

Sitenin kurucusu olan Tevfik Tepebaşı, savunmasında, "Yıkılan A blok, bir kooperatif tarafından inşa edildi. Bu kooperatifin bir üyesiyim sadece. Asli kusurlu olmam mümkün değil. Başak Yapı Kooperatifi'nin yöneticisiydim o dönem. Lalezar Konut Yapı Kooperatifi'nin yöneticileri ile ortak bir ofisteydik, israf olmasın diye. Müşteki beyanına bakarak müteahhit olduğum söyleniyor, asli kusurlu olduğum iddia ediliyor. Oysa ben sadece kooperatife üyeydim. Bütün resmi belgelerde bunu görebilirsiniz. Yasal kanıtlara bakılmadan benim asli kusulu olduğum iddia ediliyor." dedi.

"Hiroşima'ya atılan atom bombasından 5 kat güçlüydü"

6 Şubat'ta meydana gelen depremin, "asrın depremi" olarak nitelendiğini kaydeden Tepebaşı, "Böyle şiddetli olan hem de peş peşe yaşanan büyük depremler görülmüş şey değil. Hiroşima'ya atılan atom bombasından 5 kat daha şiddetli olduğunu söylüyor deprem uzmanları. Okullarda doğru ile yanlışı anlatmaya çalışarak geçirdim 38 yılımı. Şu an suçum ne, bilmiyorum. 80 günden fazla süredir cezaevindeyim ve sağlığım bozuldu." ifadelerini kullandı. 

Sanık Atilla Öz: "Bilirkişi raporu hatalı, deprem çok büyüktü"

Lalezar Konut Yapı Kooperatifi'nin kurucusu olmadığını kaydeden Sanık Atilla Öz ise, "Yönetim kuruluna 1995'te seçilmiştim. Benden evvel yönetim kurulu 4-5 kez değişti. Karadeniz Teknik Üniversitesinin Ebrar Sitesi A Blok için hazırladığı bilirkişi raporu hatalı ve eksik. Zira bu deprem çok büyüktü. Peş peşe büyük depremler oldu. 100 saniye sürdü, bilim insanlarını bile şaşırtmıştır." vurgusunu yaptı.

Tutuklu sanık Ahmet Doğan: "Blok 1995'te yapıldı, ben 1999'da Kahramanmaraş'a geldim" 

Bir diğer tutuklu sanık Ahmet Doğan ise, "Ben de depremzedeyim. 6 Şubat'ta yakınlarımı kaybettim. Ebrar Sitesi A Blok, 1995'te yapılmaya başlanmış. Ben o tarihte Siirt'te öğretmendim. 1999'un sonuna kadar Kahramanmaraş'a gelmedim, bina ile ilgim yoktu." dedi.

Müşteki İsmail Korkmaz: "Binaların temeli su alsa da müdahale eden yoktu"

Müşteki sıfatıyla duruşmaya katılan İsmail Korkmaz, "Ebrar Sitesi A Blok'un inşa sürecine şahit oldum. A Blok'a ilk taşınanlar arasındayız. Orası daha önceden pamuk, marul ve patlıcan tarlasıydı. 'Biz yapmadık' deseler de benim yapım sürecinde gördüğüm kişiler Mustafa Timurbanga, Atilla Öz ve Tevfik Tepebaşı'dır. İnşaatla alakalı bu kişiler ile muhatap idik. Ahmet Doğan daha sonra bu kişilerin arasına katıldı. Depremde de anne ve babamı kaybettim. Binaların temeline su sızıyordu ama müdahale eden yoktu. 

Duruşma 27 Haziran'da yapılacak

Sanıkların tutukluluk durumunun devamına hükmeden mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 27 Haziran'da yapılacağını bildirdi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Yorumlar (0)