Burdur İtfaiyesi, Ebrar Sitesi'ni unutmadı! "Yığıldık kaldık"

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te yaşanan depremin üzerinden bir yıl geçti. Depremde yıkılan ve bin 400 kişiye mezar olan Ebrar Sitesi'nde görev yapan Burdur İtfaiyesi, hayatını kaybedenleri anmak için saat 04.17'de 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, deprem haberini aldıkları ilk andan kurtarma çalışmalarına kadar yaşadıklarını anlattı.

YAŞAM 06.02.2024, 09:27 07.02.2024, 09:05 Hakan Öksüz
Burdur İtfaiyesi, Ebrar Sitesi'ni unutmadı! "Yığıldık kaldık"

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde yıkıma yol açtı. Depremlerde yaklaşık 130 bin kişi yaşamını yitirdi. Saat 04.17'de meydana gelen ilk depremle birlikte Türkiye karanlığa gömüldü. Depremin büyük yıkıma uğrattığı Ebrar Sitesi'nin enkazında görev yapan Burdur İtfaiyesi, İtfaiye Müdürlüğü önünde depremzedeleri andı.

2 dakikalık saygı duruşu

Ebrar Sitesi sakinlerini kurtarmak için deprem sonrası yola koyulan Burdur İtfaiyesi, 7 bin kişinin yaşadığı sitede büyük bir mücadele örneği sergilemişti. Depremin üzerinden tam bir yıl geçti. İtfaiye Müdürlüğü önünde toplanan itfaiyeciler, saat 04.17'de çalan sirenin ardından yaşamını yitirenler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

"Onu duyunca yığıldık kaldık"

İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, depremin yaşandığı 6 Şubat 2023'ü şöyle anlattı:

"Türkiye İtfaiyeciler Birliği mesajlaşma grubuna gelen sürekli mesaj sesi bizi uyandırdı. Kayseri İtfaiyeciler Derneği başkanı depremi haber verdi. Ardından Sivas ve Konya itfaiye müdüründen aynı mesaj geldi. Büyük bir deprem olduğunu anladık ama nerede olduğunu ilk anda bilmiyorduk. Saat 04.40 civarında Malatya İtfaiye Daire Başkanlığımızdan 'yıkıldık' mesajı geldi. 'Her yer karanlık, bize yardıma gelin' diyordu. Saat 05.30'da yola çıktık. Nerenin yıkıldığını bilmiyorduk. Gazipaşa'ya gelince Hatay'ın yıkıldığının farkına vardık. Sonra Adıyaman, Maraş... 11 ilimizde yıkım vardı. Biz uzak yoldan geliyorduk. Ekip arkadaşlarımızla yolda giderken 'insanlar kurtarılmıştır' diye düşünüyorduk. Maraş koordinasyon merkezine geldik. 'İlk kez ekipmanı olan düzgün bir ekip geldi' dediler. Bunu duyunca yığıldık kaldık orada." 

"Kurtardığımız her kişiyle biz de yeniden doğuyorduk"

Ebrar Sitesi'nin enkazında yapılan çalışmalar sırasında yaşadıklarını anlatan Mehmet Ali Ballak, "Koordinasyon merkezindeki beyaz muşambaya yıkılan binaların isimlerini yazmışlardı. Bizi Ebrar Sitesi'ne yönlendirdiler. Tabi oranın 7 bin kişilik bir site olduğunun farkında değildik. Tamamen yıkıldığını gördük sitenin. Gittiğimizde ilk olarak bir çocuk sesi duyduk, Kumsal bebeği kurtardık. Birkaç günün ardından canlı insan çıkaramayınca moralimiz iyice bozuldu. Çünkü kurtardığımız her kişiyle biz de yeniden doğuyorduk, her cenazede ise ölüyorduk." ifadelerini kullandı.

"Benim onu teselli etmem gerekirken..."

Enkazdan çıkardıkları insanlarla bağ kurduklarını vurgulayan Ballak, "Daha önce bir anne ile kızı enkazdan sağ çıkartılmıştı. Babalarını kurtarmak için 10 metre yatay tünel açtık. Babaya ulaştık. 'Diğer oğlum da burada, onu da kurtaracaksanız beni öyle çıkarın' dedi. Biz de söz verdik. Ambulanstaki halini unutamıyorum. Ali çavuşun elinden tutarak 'Beni kurtardınız. Sana güveniyorum, oğlumu da kurtaracaksınız' dedi. Oğlunu maalesef kurtaramadık. Depremden bir ay sonra aradı. Normalde benim yapmam gerekirken o beni teselli etti. 'Eşimi, kızımı ve ben, hayata bağladınız' dedi. Koskoca bir kent yıkılmış, aileler dağılmıştı." diye konuştu.

Yorumlar (0)