Ebrar Sitesi'nin kurucusu kendini savundu! 'Yer çürüktü, deprem de beklenenden büyüktü'

Kahramanmaraş'ta 80 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı Ebrar Sitesi'nin N bloğuyla ilgili davanın ilk duruşması, görüldü. Binanın kurucusu kendini savunurken 'yer çürüktü' ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 21.01.2024, 16:26 21.01.2024, 16:29 Buse Önder
Ebrar Sitesi'nin kurucusu kendini savundu! 'Yer çürüktü, deprem de beklenenden büyüktü'

Kahramanmaraş merkezli depremde Ebrar Sitesi'nde yaşanan N bloğu faciasının ilk duruşması, Kahramanmaraş 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Faciada 80 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi de yaralanmıştı. İlk duruşmada, Ebrar Sitesi'nin kurucusu Tevfik Tepebaşı (81), yer çürüklüğü ve beklenenden büyük deprem nedeniyle binanın çöktüğünü savunarak kendini savundu.

Duruşmada hazır bulunan ölenlerin yakınları ve taraf avukatlarıyla birlikte, tutuklu sanıklar Ahmet Özdemir (64) ve Tevfik Tepebaşı, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Ancak, duruşmaya tutuksuz Mustafa Timurbanga katılmazken, diğer tutuklu sanıklar Atilla Öz (62) ve Ahmet Doğan (51), cezaevinde yaşanan teknik sorunlar nedeniyle bağlanamadı.

Kurucu suçlamaları reddetti

Fenni mesul Ahmet Özdemir'in savunmasında suçlamaları reddettiği ve binanın, 1997 yılı yönetmeliğine göre 7.6 şiddetindeki birinci derecede depreme dayanmasının imkansız olduğunu iddia ettiği belirtildi. Özdemir, "Yüzde 100 eksiksiz yapılmış olsa bile, birinci derecede depreme dayanması imkansızdır" şeklinde savunma yaptı.

‘Yıkılmanın sebebi zeminin çürük olması’

Ebrar Sitesi'nin kurucusu Tevfik Tepebaşı ise binadan alınan karot numunelerinin test değerlerinin düşük çıkmasına rağmen, depremden önce alınan karot numunelerinin değerlerinin yüksek olduğunu belirtti. Tepebaşı, projenin jeofizik mühendis olan oğlu Mehmet Ali Tepebaşı tarafından yapıldığını ve binanın tamamen denetlendiğini savundu. İnşaattan anlamadığını belirten Tepebaşı, facianın sebebini ise Kahramanmaraş'ta beklentilerin üç katı büyüklükte bir deprem olmasına ve yerin çürük olmasına bağladı.

Kahramanmaraş'ta yaşanan Ebrar Sitesi faciasının duruşmasında, kurban yakınları ise duygusal anlar yaşadı. Fatma Nur Özbağış, kaybettiği yakınları için adalet talep ederken, Tevfik Tepebaşı'na sert tepki gösterdi.

Özbağış, Tepebaşı'nın duada bulunarak "Allah'ın onları cennetine almasını istiyorum" sözlerine karşılık, "Sen de bizim sınandığımız gibi sınan. Eniştem ve ağabeyim beni elleriyle o betonları kazıyarak enkazdan 12 saat sonra çıkardı. Karotlar tam söylenildiği gibidir, betonlar birbirini tutmuyordu çünkü topraktı. Allah seni bir an önce cehenneme alsın" ifadelerini kullandı.

‘Sorumlular burada yok’

Duruşmada tarafların avukatları da dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Avukat Emrullah Kurar, dosyalarda sadece müteahhitlerin yer aldığını belirterek, kamu görevlilerinin sorumluluğuna dikkat çekti.

Kurar, belediye görevlilerinin isimlerini dahi bilmediklerini ve sorumluların mahkemede bulunmadığını vurgulayarak, "Bu kadar insanımızın vefat etmiş olduğu bir yerde, imara açan, yoğunluğu belirleyen sorumlular burada yok. Mahkemeye, bu yerlere kat yoğunluğu verenlerin bilimsel verilerle savunma yapması ve ilgili belediye başkanlığının kayıtlarının dosyalara eklenmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Duruşma sonunda mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan Mustafa Timurbanga hakkında yakalama kararı çıkartılmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Yorumlar (0)