Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa vurgusu: Yeni ve sivil bir anayasaya sorumluluğumuz var

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 28. Dönem 2. Yasama Yılı bugün itibari ile başladı. Yeni yasama yılının ilk Genel Kurul Toplantısı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasında yeni ve sivil anayasa ile ekonomiye ilişkin vurgu yaptı. Erdoğan, “Cumhuriyetin ilk yıllarının ardından ülkemizi tekrar yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturma sorumluluğumuz var. Tüm milletvekillerini ve toplumun her kesimini, bu konuda teklifi ve sözü olan herkesi yapıcı bir anlayış ile yeni anayasa çağrımıza katılmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 01.10.2023, 14:22 01.10.2023, 15:52
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni anayasa vurgusu: Yeni ve sivil bir anayasaya sorumluluğumuz var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28. dönem yasama yılı açılışı dolayısı ile Meclis Genel Kurulu’nda konuşma yaptı. Erdoğan, TBMM’ye geldiğinde TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından resmi tören ile karşılandı.

Cumhurbaşkanlığı Tören Birliği kıtasını selamlayan Erdoğan, Şeref Kapısı önünde kendisini karşılayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile Genel Kurul salonuna geçti.

Erdoğan daha sonra 28. Dönem 2. Yasama Yılı açılış programı kapsamında konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı.

“Yeni anayasa hepimizin sorumluluğu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis açılışında yaptığı konuşmasında yeni anayasa vurgusu yaptı ve şunları söyledi:

“Türkiye’de 41 yıl önce 12 Eylül’de darbe yönetiminin milletimizin sırtına bıraktığı mevcut anayasa kamburundan kurtarmak, hepimizin öncelikli sorumluluğudur. Halkımızın, 41 yıllık tarihinde maruz kaldığı irili ufaklı 20’den fazla değişiklik ile adeta yamalı bir bohçaya dönen bu anayasayı 2023 Türkiye’sinde taşıyamadığı açıktır.”

Yeni anayasa için toplumun her kesimine çağrı

Yeni ve sivil bir anayasa için toplumun her kesiminden ve tüm milletvekillerinden katılım beklediğimi belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Yeni anayasa konusu 10 yılı aşkın zamandır, meclisimizin ve ülkemizin gündemindedir. Cumhur İttifakı olarak 2021’de önce kendi hazırlıklarımızı yaptık, sonra da diğer siyasi partileri kendi hazırlıklarını yapmaları için davet ettik. Maalesef bizlerin bu samimi daveti bir türlü karşılık bulmadı. Lafa gelince devamlı darbe anayasasından şikayet edenler, konu somut bir adım atmaya gelince ne yazık ki konfor sınırlarının dışına çıkmak istemediler. Tüm bunlara rağmen ümidimizi kaybetmedik’’ şeklinde konuştu.

Yeni anayasa ile yönetim sistemi tartışmalarının da sona erdireceğini vurgulayan Erdoğan, “Tüm milletvekilleri ile toplumun her kesimini bu konuda teklifi ve sözü olan herkesi yapıcı bir anlayış ile yeni anayasa çağrımıza katılmaları konusunda davet ediyoruz.” diyerek çağrı yaptı.

"Hayat pahalılığını ortadan kaldıracağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis açılış toplantısında yaptığı konuşmasında ekonomiye ilişkin de önemli mesajlar verdi.

Dünya genelinde enflasyon rakamlarının son 60-70 yılın en yüksek seviyelerinde olduğunu söyleyen Erdoğan, “Hem mevcut küresel ekonomik durumu hem de önümüzdeki dönemde karşılaşabileceğimiz muhtemel sıkıntıları dikkate alan bir ekonomi politikasına yöneldik. Amacımız ülkemizi bu hassas dönemden, en az kayıpla çıkarmak. Şayet arzu ettiğimiz sonuçları alabilirsek en büyük kazançla çıkacağız’’ şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve cari fazla yolu ile ülkemizi büyütme stratejimiz ise ekonomi politikamızın omurgasını oluşturmaya devam ediyor. Milletimizin canını yakan hayat pahalılığını ise ortadan kaldırmak, başta deprem olmak üzere ülkemizin acil problemlerini çözmek, ülkemizin büyütmesini sürdürmek için ne gerekiyor ise onu yapmakta kararlıyız” dedi.  

‘‘Bu sabahki saldırı terörün son çırpınışlarıdır’’

Meclis açılışına saatler kala Ankara Kızılay’da gerçekleşen terör saldırısı girişimine ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Bu sabah, emniyet ekiplerimizin vakitli müdahalesi sonucunda iki caninin etkisiz hale getirildiği hain eylem, terörün son çırpınışlarıdır. Vatandaşın güvenliğine ve huzuruna kast eden alçaklar, emellerine ulaşamadıkları gibi asla da ulaşamayacaktır.

Yorumlar (0)