Çavuşoğlu tarih vererek konuştu: "İsveç'in üyeliğine onay veremeyiz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya ile yapılacak üçüncü toplantının tarihini verdi. Verilen taahhütlerin yerine getirilmesi gerektiğinden bahseden Çavuşoğlu, "Aksi durumda İsveç'in NATO üyeliğine onay veremeyiz. Finlandiya'nın üyelik sürecine daha olumlu yaklaşıyoruz" dedi.

GÜNDEM 27.02.2023, 11:09 27.02.2023, 11:41 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu tarih vererek konuştu: "İsveç'in üyeliğine onay veremeyiz"

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci hakkında konuştu.

Çavuşoğlu: "Üçüncü toplantı 9 Mart'ta Brüksel'de"

NATO'ya üyelik süreci kapsamında İsveç ve Finlandiya'nın bazı taahhütlerde bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Önce bu taahhütleri yerine getirmeleri gerekiyor. Aksi halde İsveç'in NATO üyeliğine onay veremeyiz. Kur'an-ı Kerim yakma eylemi nedeniyle üçüncü toplantı yapılamamıştı. Bu toplantı Brüksel'de 9 Mart'ta gerçekleştirilecek. İki ülkenin durumu ayrı ayrı değerlendirilecek. Finlandiya'nın üyelik sürecine daha daha olumlu yaklaşıyoruz." dedi.

İsveç, Finlandiya ve Norveç arasında NATO görüşmesi

NATO'ya üyelik süreciyle ilgili önceki günlerde İsveç, Finlandiya ve Norveç arasında önemli bir görüşme gerçekleşmişti. Norveç Başbakanı Gahr Store, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö bir araya gelmişti. 

İsveç ile Finlandiya'dan son değerlendirmeler

İsveç'in Harpsund şehrinde düzenlenen toplantıdan sonra konuşan İsveç Başbakanı Kristersson, "Finlandiya ile birlikte üye olmamızla birlikte NATO'nun sınırları genişleyecek. İskandinavya, kendine özgü koşullara sahip." ifadelerini kullanmıştı.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise, "NATO'ya İsveç ile aynı anda girmek isteriz ancak karar, Türkiye'ye ait. Bizim elimizden bu aşamada bir şey gelmiyor." demişti.

Yorumlar (0)