Çavuşoğlu'ndan göç sorunuyla ilgili açıklama

Bakan Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Heiko Maas ile basın toplantısı düzenledi.

GÜNDEM 29.08.2021, 19:26 30.08.2021, 11:36
Çavuşoğlu'ndan göç sorunuyla ilgili açıklama

Türkiye, Afganistan'da meydana gelen gelişmelerin ardından yeni bir göç problemiyle karşı karşıya kaldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile Antalya’da buluştu. İki bakan görüşmenin akabinde ortak basın toplantısı düzenledi. 

"Sorumluluklarımızı yere getirdik"

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar, şu şekilde: 

"Biz Türkiye olarak göç hususunda insani ve ahlaki sorumluluklarımızı yeteri kadar yerine getirdik. Bizim artık ek bir mülteci yükü kaldırmamız mevzubahis değildir. Afganların ülkemizde tutulacağı iddiaları var. Bu yönde bir teklif ne Almanya'dan ne de başka bir ülkeden bize ulaştı.

Fransa’dan ilginç tavsiyeler gelebiliyor. Birleşmiş Milletler'in orada barış gücünü oluşturması gibi. Uygulamada kolay olup olmadığına bakmak lazım. BM’nin farklı ülkelerden bir güç oluşturması gerekiyor.

Afganistan’daki taraflarla da bunu istişare etmemiz lazım. Taliban havalimanı dışında ve içinde güvenliği sağlayacağını söylüyor. Bunun uygulamada pek mümkün olmayacağını onlara da aktarıyoruz. Ülkede DEAŞ terör örgütü riski var. Bu bir tekliftir ve ciddiyetle değerlendirilmesi lazım. Havalimanı hususu gerçekten ciddi bir husus, bunu titiz bir şekilde değerlendiriyoruz.

Tahliyelerin büyük kısmı havayolu ile gerçekleşti. Komşu ülkelerin bu hususta bize ve diğer ülkelere verdiği destek için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Tahliyelerimiz askeri uçak vasıtasıyla gerçekleştirdik. Gerek Özbekistan gerekse Tacikistan'ın yakın iş birliğinde oldu. Karadan tahliye mümkün ancak yol güvenliğinin kontrol altına alınması lazım."

"Türkiye'nin önemli katkıları var"

Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise "Türkiye'nin, Kabil'de bulunan havalimanındaki tahliyelere önemli bir katkısı var." dedi.



Yorumlar (0)