"BM, bir ülkenin esiri oldu" diyen Fidan'dan sert konuşma

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İsrail'i eleştirdi. Gazze'deki savaşın İsrail tarafından tırmandırıldığını kaydeden Fidan, Filistin'i tanıyan devlet sayısının 148'e ulaştığını hatırlattı. "Birleşmiş Milletler bir ülkenin esiri olmaktan kurtulmalı." diyerek ABD'ye göndermede bulunan Fidan, "Gazze'deki katliamı yapanlardan bir gün hesap sorulacak." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 08.06.2024, 12:28 Hakan Öksüz
"BM, bir ülkenin esiri oldu" diyen Fidan'dan sert konuşma

Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde gerçekleştirilen Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze gündemine değindi.

Mısır'ı tebrik etti, İsrail'e tepki gösterdi

İsrail'in savaşı sürdürme ve katliamı tırmandırma çabalarının devam ettiğini kaydeden Hakan Fidan, "Son olarak Mısır sınırında yaşananlar, Suriye'deki İran konsolosluğuna saldırılması ve Lübnan'ın hedefe konulması, İsrail'in tırmandırdığı bölgesel taşma etkisinin sebep olduğu sonuçlardır. D-8 platformu, bölgedeki kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösteren önemli bir buluşma imkanı sağladı. Gazze'ye insani yardımın girişi ile ilgili inanılmaz rolü nedeniyle Mısır'ı tebrik ediyoruz." dedi.

1967 sınırı vurgusu

Gazze Şeridi'nde uluslararası hukukun hiçe sayıldığını ve peş peşe suçlar işlendiğini belirten Dışişleri Bakanı Fidan, "İnsanlık adına bir utançtır Gazze'de yaşananlar. Zorbalığa direnmeli, işgal ve ilhakın karşısında durmalıyız. Filistin'de yaşayanların güvenceye alınması için D-8 platformu olarak çalışmaları sürdürmeliyiz. Gazze'deki katliamı yapanlardan bir gün hesap sorulacak. 1967 sınırı esas alınarak bölgede bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerekiyor. Geçmişte de şimdi de bölgede iki devletli çözümü savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Filistin'i tanıyan devlet sayısının 148'e ulaştı"

Şimdiye kadar Filistin'i tanıyan devlet sayısının 148'e ulaştığını kaydeden Fidan, "İspanya, Norveç ve İrlanda'nın ardından son olarak Slovenya da tarihi adaletsizliğe karşı durarak Filistin'i tanıdı. Diğer ülkelerin de bu adımı atacağına, Filistin'in Birleşmiş Milletlere tam üye olacağına inanıyoruz. Birleşmiş Milletler bir ülkenin esiri olmaktan kurtulmalı ve bu çağrıya kulak vermeli. İsrail barış tekliflerini reddediyor, Hamas ise kalıcı barışı savunuyor. Filistin devletinin kurulmasından başka seçenek yok." değerlendirmelerinde bulundu.

Yorumlar (0)