Bakan Soylu, sel felaketinde kaç kişinin kaybolduğunu açıkladı

Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi ile ilgili detayları paylaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önemli bilgiler verdi. 

GÜNDEM 30.06.2022, 10:47 30.06.2022, 13:12
Bakan Soylu, sel felaketinde kaç kişinin kaybolduğunu açıkladı

Sel afetinin etkili olduğu Düzce’yi ziyaret eden ve bölgedeki incelemeler sonrası Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’ne geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, burada yaptığı konuşmada 2 vatandaşın hala kayıp olduğunu ve henüz bulunamadığını dile getirdi. Bakan Soylu, Batı Karadeniz genelindeki 2 bin 830 vatandaşın ise başarılı bir şekilde tahliye edildiğini duyurdu. Sel felaketi sebebiyle Düzce’de zarar gören arazi alanı ise 21 bin dönüm olarak paylaşıldı.

“Bölge halkımıza hem işitsel hem de görsel bilgilendirmeler gerçekleştirildi”

Açıklamalarına Bolu, Sinop, Düzce, Kastamonu, Karabük, Bartın ve Zonguldak’taki vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Bakan Soylu, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün de günler öncesinden uyardığı gibi, ekiplerimiz de bölgede her türlü tedbiri almış vaziyetteydi. Bölge halkımıza hem işitsel hem de görsel bilgilendirmeler gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı. 

“2 vatandaşımız henüz bulunamadı ve kayıp durumda” 

Sel felaketinde 2 kişinin hala kayıp olduğunu ve arama çalışmalarının sürdüğünü belirten Süleyman Soylu, “2 vatandaşımız henüz bulunamadı ve kayıp durumda. Kayıp vatandaşlarımızdan biri Düzce’de, diğeri ise Kastamonu’da. Sel sebebiyle Batı Karadeniz genelinde 2 bin 830 vatandaşımızı tahliye etmeyi başardık. Çalışmalarda 2 bin 191 araç, 7 bin 860 personel, 6 helikopter ve 1 adet de insanlı keşif uçağı yer aldı. Bugüne kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 3 milyon lira, İller Bankası’ndan 26 milyon lira, AFAD’dan 17 milyon 900 bin yardım ödeneği geldi. Bu konuda toplam destek ödeneği 47 milyon 150 bin liraya kadar ulaştı” şeklinde konuştu. 

“Düzce’de ortaya çıkan tablo tedirgin edici boyutta”

Batı Karadeniz bölgesindeki sel felaketi sonrası 112 Acil Çağrı Merkezi’ne toplamda 3 bini aşkın ihbar ulaştığının altını çizen Bakan Soylu, “Tabi sel felaketi sonrası bu şehirlerimizde tarım arazileri, köyler ve şehirlerimizdeki altyapı oldukça hasar görmüş durumda. Tablo her geçen gün biraz daha ağırlaşıyor. Düzce’deki incelemelerimizde gördüğümüz tablo gerçekten tedirgin edici bir boyutta. Yalnızca Gölyaka bölgesinde 5 bin dönümlük tarım alanı sel felaketinden zarar görmüş durumda. Kent genelindeki rakam ise toplamda 21 bin dönümü buluyor. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, tüm birimlerimizle bölgedeki hasar tespitinin ve onarımının sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Suyundan elektriğine kadar her türlü çalışmalar sürüyor” dedi. 

“Kastamonu ve Düzce’de arama kurtarma çalışmaları devam ediyor”

Kastamonu ve Düzce’de arama kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Bakan Soylu, “Kastamonu’da toplam 78, Düze ilimizde ise 200’ü aşkın arama kurtarma personelimiz görevlerine devam ediyorlar. Halen kayıp durumda bulunan 2 vatandaşımızın ailelerine sabırlar diliyorum. En kısa zamanda onlara müjdeli bir haber verebilmeyi temenni ediyorum. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan tüm personellerimize görevlerinde başarılar dilerim” şeklinde konuştu. 

“2 köye elektrik, 37 köye su verilemiyor”

Düzce’nin altyapısında yaşanan sorunlara ilişkin detayları paylaşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Düzce ilimizde şu an kentin su akışını sağlayan ana isale hattında yaklaşık 4 kilometreye varan bir kopukluk var. Bu konunun bir an önce çözülmesi için tüm kurumlarımızla el ele vererek, yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu gece yarısına kadar bu sorunu çözmeyi hedefliyoruz. Ancak malumunuz olduğu üzere bu çok basit bir iş değil. Köylerimizde de ciddi tahribatlar meydana gelmiş durumda. Tüm birimlerimizle koordineli bir şekilde büyük bir gayret gösteriyoruz. Köylerimize en kısa sürede ulaşımı sağlayacağız. Şu an elektriksiz olan 2 köyümüz var. Suyun ulaşamadığı köylerimizin sayısı ise 37” ifadelerini kullandı. 

“1200 dairenin bulunduğu bölgede elektrikler kesildi”

Köylerdeki sıkıntıların bir an önce giderilmesi için İl Özel İdaresi’nin çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Bakan Soylu, “Kent merkezindeki 700 blokluk, 1200 dairelik bölgede, elektrik saatlerinin de yer aldığı noktada büyük hasarlar oluştu. Burada da elektrik kesintisi mevcut. Çalışmalarımız sonucu 56 blok yeniden elektriğine kavuştu. Bu problemi de tamamen çözmek için gayret ediyoruz. Ne yazık ki sel felaketinde 105 bin adet tavuk telef olmuş durumda. Sular çekildikten ve hayat normale döndükten sonra daha sağlıklı bir hasar tespit raporu ortaya çıkacaktır. Bütün kentlerimizde yüksek bir disiplinle çalışmalar sürüyor” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)