Bakan Koca: Artık semptom göstermeyen vakaları da açıklayacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, semptom göstermeyen pozitif vakaların da tabloda gösterileceğini duyurdu.

GÜNDEM 25.11.2020, 18:56 25.11.2020, 21:09
Bakan Koca: Artık semptom göstermeyen vakaları da açıklayacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Kamuoyunda tartışmalara sebep olan hasta-vaka ayrımı konusuna da vurgu yaptı.

"Semptomsuz vakalar da tabloya yansıtılacak"

Fahrettin Koca, bundan sonra semptomsuz vakaların da tabloda gösterileceğini açıkladı.

BakanKoca, "Önümüzdeki günlerde test kapasitemizi 200 binli rakamların üzerine çıkaracağız. Test kapasitemiz ve test politikamızın revizyonu Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Artık açık test politikasına geçtiğimiz kabul edilebilir. Semptom göstermeyen pozitif vakaları da günlük tabloda vermeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Artış tüm ülkede etkisini gösterdi"

İstanbul, İzmir ve Bursa'daki artış trendi tüm ülkeye yayılmış görünüyor.

HES koduyla riskli kişiler tanımlanabilmektedir. Güvenlik güçlerimiz, kamu kurumlarımız, okullarımız bu sisteme erişip sorgulama yapabilir. Testi pozitif olanlar ve bunların temaslılarını HES kodu üzerinden sorgulamak mümkün. Halen kapasiteyi artırmayı sürdürüyoruz. Laboratuvar altyapısı yeterli olan sağlık kuruluşlarımızı yetkilendirdik.Taramalar, iş yerleri ve artık kendi isteğiyle halkımız test yaptırabilmektedir.

Salgın seyrini daha iyi anlayabilmek sağlık sisteminin cevabını daha iyi kavrayabilmek, rehavete düşmemek için dikkatinizi günlük hasta ve ağır hastalarımıza odaklanmanızı tavsiye ediyorum. Alarm zilleri burada çalıyor. Görünen o ki hayatımızı bir süre daha disiplin altına almak durumundayız.

Dünyaya paralel olarak ülkemizde de 16 ayrı aşı çalışması sürdürülmektedir. Aşı adayları geliştirmeye çalışan nadir ülkelerden biriyiz. Bir tanesi klinik öncesini başarıyla tamamlamış ve gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlanmıştır. 44 gönüllüye uygulama yapıldı. İkinci doz 26 Kasım ile14 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Nisan ayında ilk aşıya kavuşmamızı temenni ediyorum.

Aşı konusunda çalışma yapan ve aşı değerlendirme komisyonunun onayını alan bilim adamlarımızı ayrım yapmaksızın desteklerimizi sürdürüyoruz. Çin ve Almanya kaynaklı aşıların Türkiye'deki faz çalışmalarıyla ilgili kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu yıl bitmeden aşıya kavuşmanın temennisi içindeyim."

Yorumlar (0)