Ticaret Bakanlığı uyardı: Gizli zam yapan firmalar cezalandırılacak!

Ticaret Bakanlığı, fiyatlara gizlice artış yapan firmaları uyardı. Buna göre; adet, gramaj ve ambalaj değişiklikleri ile fiyat artışı yapan firmalara ceza uygulanacak.

EKONOMİ 27.08.2023, 10:55 27.08.2023, 11:08
Ticaret Bakanlığı uyardı: Gizli zam yapan firmalar cezalandırılacak!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan konuya ilişkin açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ambalaj, gramaj ve adat değişikliği ile gizli zam yapıyorlar!

Son zamanlarda gerek Bakanlığımıza yapılan başvurulardan gerekse sosyal medya kanallarında yer alan paylaşımlar üzerinden satışa sunulan ürünlerin adet, ağırlık ve gramaj gibi ölçülerinin azaltılmasına rağmen, ambalajı ve satış fiyatlarının değiştirilmemesi dolayısıyla tüketicilerin ürünlerdeki söz konusu bu değişikliği fark edemediği, böylelikle de ürünlerin birim fiyatlarında gizli artış yapıldığı tespit edilmektedir.

Söz konusu duruma ilişkin olarak “Tüketicilere sunulan bir üründe birim fiyatını farklılaştıracak şekilde, uzunluk, adet, ağırlık, hacim, alan ölçüleri ve benzeri unsurlarından herhangi birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi sağlanan yanıltıcı ambalajlama uygulamaları” hükmü dahilinde olduğu net bir şekilde görülmektedir.

Mevzuata uymayanlara para cezası verilecek

Bahsi geçen haksız ticari uygulamalarının önüne geçilmesi ve tüketicilerin mağduriyet yaşamaması amacıyla, yurt genelinde denetleme ve inceleme çalışmaları gerçekleştirilerek, düzenlemeye aykırı nitelikte olan gramaj/hacim değişiklikleri ile satışa sunulan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine rağmen, satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmayan ürünlerin belirlenip tutanağa bağlanması, ispata ilişkin bilgi ve belgelerin eklenerek Reklam Kurulu tarafından değerlendirilmek üzere gönderilmesi kapsamında 81 Ticaret İl Müdürlüğümüze talimat verilmiştir. Bu çerçevede, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne bildirilen konuya yönelik tespit tutanakların incelenmesinin hemen ardından, üretici-satıcı firmaların savunmaları alınacak olup, devamında mevzuatın amir hükmüne aykırı olan haksız ticari uygulamalara ise idari para cezası uygulanacaktır.

Yanıltıcı ambalajları şikayet ediniz!

Diğer yandan, mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla, satın aldıkları ürünlerin etiket ve ambalajlarının dikkatle incelenmesi konusunda tüketicilerin de farkındalık sahibi olmasının önemli bir konu olduğu değerlendirilmekte olup, yanıltıcı ambalaj uygulamasıyla karşılaşılması halinde, Reklam Kuruluna ya da Ticaret İl Müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

Tüketicilerimizi yanıltıcı ve aldatıcı olan söz konusu uygulamalar Ticaret Bakanlığımız tarafından da yakından takip edilmektedir. Gerek şehirlerden gelen şikâyet başvuruları gerek denetim tutanakları gerekse sosyal medya mecraları ile basına yansıyan benzer faaliyetler titizlik ile takip edilmekte olup, Bakanlığımıza ulaşan bu yöndeki uygulamalar için inceleme ve değerlendirme çalışmaları devam edecektir.

Yorumlar (0)