Stokçulara hapis şoku! Cezalar artırıldı!

Fiyat etiketlerinde olması gerekenden fazla değişikliğe giden ve stokçuluk yapan kişilere verilecek cezalar artırıldı. Söz konusu suçu işleyen kişilerin tutuklanabileceği kaydedildi. İşte detaylar...

EKONOMİ 09.06.2022, 09:18 09.06.2022, 09:35 Hakan Öksüz
Stokçulara hapis şoku! Cezalar artırıldı!

Türkiye'de son aylarda ürün fiyatlarına getirilen fahiş zamlar, vatandaşları canından bezdirdi. Fiyatların yükselmesi, alım gücünün düşmesine yol açtı. Bazı marketlerin, ürünlerini depoya kaldırarak yokmuş gibi göstermesi (stokçuluk), tepkilere neden oldu.

Erdoğan "fırsatçılara ceza" sinyali vermişti

Fahiş zamlara ilişkin açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küresel çapta ürün fiyatlarında yükselme var. Ancak bunun tek sebebi enflasyon değil. Ekonomik durumu bahane göstererek fiyatları artıran fırsatçılar var." demişti. Hükümet yetkilileri, stokçuların ve ürünlere yüksek oranda zam getirenlerin cezalandırılacağı yönünde açıklamalar yapmıştı.

Hapis cezalarının alt ve üst sınırı artırıldı

Stokçuluk faaliyetinin önüne geçebilmek için Türk Ceza Kanunu'nda yer alan cezaların artırıldığı kaydedildi. Fiyatlarda olması gerekenden çok daha fazla artış yapanlara verilen hapis cezasının alt sınırı 3 ay, üst sınırı 2 yıldı. Bu cezada alt sınır 1 yıla, üst sınır ise 3 yıla çıkarıldı.

Tutuklama yapılabilecek

Öte yandan stokçuluk yaptığı tespit edilen kişilere uygulanan cezaların da artırıldığı belirtildi. Bu suçu işleyenler için verilecek hapis cezasının alt sınırı 1 yıl, üst sınırı ise 3 yıl oldu. Söz konusu suçların örgütlü şekilde işlenmesi durumunda cezalarda bir buçuk katlık artış uygulanacak. 

Fiyat etiketlerinde olağanın dışında değişikliğe giden ve stokçuluk yapan kişiler tutuklanabilecek.

Yorumlar (0)