Avrupa Parlamentosu onayladı! Dizel ve benzinli araçlar tarih oluyor

Avrupa Parlamentosu, 2035 senesinden itibaren benzinli ve dizel binek araçlar ile hafif ticari otomobil satışının yasaklanmasına dair teklifi onayladı.

OTOMOTİV 09.06.2022, 09:30 09.06.2022, 09:33
Avrupa Parlamentosu onayladı! Dizel ve benzinli araçlar tarih oluyor

Son senelerde oldukça yaygın hale gelen elektrikli araçlar, yavaş yavaş içten yanmalı motorların yerini almaya başladı. Gelecekte emisyon değerlerini sıfıra indirmek isteyen ülkeler şimdiden içten yanmalı motorları yasaklıyor. Hükümetler, lider pazarlarda en geç 2035 yılına kadar, dünyada ise 2040 senesine kadar tüm yeni binek otomobillerin ve kamyonet satışlarının sıfır emisyona sahip olması adına çalışma gösterecek.

Avrupa Birliği, 2035 senesinde yasaklıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Komitesi, yeni dizel ve benzinli otomobillerin satışlarının 2035 yılından itibaren yasaklanmasını kapsayan yasal düzenlemeye destek vermişti.

Düzenleme Parlamentodan onaylandı

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Komisyonu’nun yasal düzenlemesini oylayarak AB’nin sıfır emisyon politikası kapsamında 2035 senesinden itibaren benzinli ve dizel yeni binek araçların ve hafif ticari otomobillerin satışını yasaklayan bir teklifini onayladı.

Alınan karar ile beraber, 2035 senesinden itibaren içten yanmalı motorlu otomobiller yerine sadece hidrojenli veya elektrikli yeni araçların satışı yapılabilecek. Avrupa Konseyi’nin de sene sonuna kadar düzenlemeye onaylaması ve yürürlüğe girmesi planlanıyor.

2050 yılına kadar karbon emisyonunu düşürmeyi hedefliyor

Gerçekleştirilecek yeni düzenleme, Avrupa Birliği’nin (AB) 2050 yılına kadar karbon nötrlüğü elde edebilmesi için 2030 senesine kadar sera gazı emisyonlarını büyük ölçüde düşürmeyi hedefleyen iklim paketinin bir parçası olarak görülüyor. Verilen bu karar ile beraber araç üreticileri, yeni otomobillerinin karbon emisyonlarını 2030 yılından itibaren ticari araçlar için yüzde 50 binek otomobiller için ise yüzde 55 düşürmesi gerekecek.

Yorumlar (0)