Patates ve soğanda fahiş artış!

Semt pazarlarında satışa sunulan patates ve soğanda fahiş fiyat artışı görülüyor.

EKONOMİ 27.03.2020, 13:19
Patates ve soğanda fahiş artış!

Geçtiğimiz haftalarda kilosu 2 liradan satılan patates ve soğan 5 liradan satılmaya başlandı. Talep artınca patates ve soğanda fiyatlar tavan yaptı.

Ülke genelinde görülen fahiş fiyat artışına örnek olarak Denizli semt pazarındayız. Denizli semt pazarlarında patates ve soğanın stoklarının tükenmesiyle fiyatlar yükseldi. Geçen hafta patates ve soğan tezgahlarda 2 liradan satılırken, bu hafta patatesin kilogram fiyatı 5 liradan alıcı buluyor.

Denizli'de semt pazarlarında sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan artışta başı, bir anda zamlanan patates ve soğan çekti.

Geçtiğimiz haftalarda semt pazarları ve manav tezgahlarında yer yer 1.50 liradan satılan patates ve soğanın bu hafta 5 liradan satışa sunulması vatandaşlarda şaşkınlığı yol açtı.

Portakal ve mandalina gibi kış mevsimi meyveleri, çağla ve erik gibi yaz sezonu ürünlerinin fiyatlarındaki yükselişi normal gören müşteriler, patates ve soğanın bir anda fiyatının yükselmesine bir anlam veremedi.

Fiyatların yükselmesinde talebin karşılamadığından kaynaklandığını söyleyen pazarcı esnaflarından Rıza Erbeyli, “Patates, soğan hariç diğer ürünler düşmekte. Patates ve soğan korona virüs nedeniyle tüketim fazla üretim olamadığı içinde depodan geldiğinden dolayı fiyatları yükselmekte.” diye konuştu.

“Sarımsakta da büyük artış var”

Bir başka pazarcı esnafı Furkan Uysal da 65 yaş ve üstü vatandaşlara gelen sokağa çıkma yasağının pazar alışverişlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Furkan Uysal şöyle konuştu:

“Fiyatlar geçen haftaya nazaran yükseldi. Özellikle patates ve soğandaki yükseliş herkesi etkiledi. Onun haricinde özellikle sarımsakta da büyük bir artış var. Koronavirüsün ilacı olarak bilinmesi nedeniyle. Fiyatlar yüksek satışlar düştü. İnsanlar virüs nedeniyle gelmiyor. Bu da bizi etkiledi.”

“Geçen haftaya göre daha yüksek”

Semt pazarlarına vatandaşların gelmemesi ve dolayısıyla esnafın fiyat yükseltme mecburiyetinde olduklarını savunan Fatih Şener isimli pazar esnafı ise artışa ilişkin şu şorumu yaptı:

“Geçen haftaya göre biraz daha yüksek gibi. Hastalığın da bu konuda çok etkisi var. Çok az insan var. Pazarcı da haklı, fiyatları yükseltmeden para kazanmak çok zor çünkü çok az müşteri var. Ama fiyatların yükseldiği çok bariz belli.”

Diğer taraftan, pazarda patates ve soğan 5 lira, portakal 3 lira, elma 2 lira, domates 3 lira ve salatalık 8 liradan alıcı buluyor.

Yorumlar (0)