Pandemi kurnazlığı: Yüz yüze eğitim öncesi konut krizi kapıda

Yüz yüze eğitimin başlayacak olması, çok sayıda öğrencinin eğitim gördüğü Kocaeli'nde kira artışlarına neden oldu. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde ev kiraları cep yakarken, öğrenciler ise kira fiyatlarda iyileştirmeye gidilmesini bekliyor.

EKONOMİ 30.08.2021, 18:53
Pandemi kurnazlığı: Yüz yüze eğitim öncesi konut krizi kapıda

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasına, üniversitelerin ise yüz yüze eğitime başlamasına çok az bir süre kala Kocaeli’nde konut fiyatlarında artış meydana geldi. Üniversiteye yakın bölgelerde geçtiğimiz sene 1000 liradan başlayan konut kiraları, bu sene 1500 liradan sunuluyor.

"Öğrenciler açıkta kalacak"

Bu sene kira fiyatlarında yüzde 25 oranında artış yaşandığını belirten emlakçı Nuriye Köksal, "İlimizde kiralık ev yok denecek kadar az. Salgından dolayı çok sayıda yurt kapandı. Yurt kapasiteleri düştüğü için kentimize gelecek öğrenciler açıkta kalacak. 1+1 daireler 1800 liradan başlıyor fakat ev yok." dedi.

"Köy evi bile 1000 lira"

Öğrenci Berkay Menteş, ev kiralarından memnun olmadığını söyleyerek, Kocaeli'nin bu hususta çok pahalı bir bölge olduğunu belirtti. Öğrencilerin geçiminin zorlaştığına işaret eden Menteş, "Mesela devletten kredi alıyoruz ama geri ödemeli. Ben bu krediyi 26 bin lira olarak geri ödeyeceğim. Aylık 650 lira alıyorum fakat köy evi bile 1000 liradan başlıyor. Bir de faturalar ve yemek gibi diğer giderler var. Biz nasıl geçineceğiz? Geçinemiyoruz. Bu tarz durumlar için devletin ayırdığı bir para olması lazım. Bu olmayınca yurttaşa yansıyor. Bir öğrenci için en yüksek kira 700 lira olmalı." ifadelerini kullandı.

"Her şey öğrencilerin aleyhine"

Ev fiyatlarının 1800 liraya kadar çıktığını kaydeden Erva Kümbet, "Kira fiyatları çok yüksek. Ailelerimiz çok zor durumda kalıyor. Otobüs fiyatlarına kadar her şeyin fiyatı artıyor. Her şey bizim aleyhimize işliyor. İnsanlar çok bencil, sadece kendilerini düşünüyorlar. Bir gün onların da çocukları şehir dışına okumaya gidecek." diye konuştu. 

Yorumlar (0)