Numan Kurtulmuş’tan esnafa sert sözler: “Yaptığınız ahlaksızlıktır” 

AK Parti Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Trabzon’da bir araya geldiği siyasiler ve yatırımcılar karşısında ekonomi hakkında değerlendirmelerde bulundu: “Lirayı dövize yatırmak ahlaksızlıktır.” sözlerini sarf eden Kurtulmuş, gündeme bomba gibi düşecek açıklamalar yaptı. 

EKONOMİ 12.12.2021, 11:58
Numan Kurtulmuş’tan esnafa sert sözler: “Yaptığınız ahlaksızlıktır” 

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu ve Trabzonspor Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile bir araya geldi. Siyasiler ve iş insanlarıyla konuşma yapan Kurtulmuş, toplantı sonrasında basın karşısına geçerek hem ekonomiyi değerlendirdi hem de gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

“Ahlaksızlıktır” 

Bir gazetecinin “Bazı esnaflar bankalardan aldıkları iş ve iş yeri kredisini dövize çeviriyor ve kenara atıyor. Bunu sınırlandırmak için dolar veya döviz satışında kısıtlamaya gidilir mi?” şeklinde soru yöneltmesi üzerine Numan Kurtulmuş, açtı ağzını yumdu gözünü: “Türk ekonomisi hem piyasa fiyatlarının oluşması hem de döviz fiyatının oluşması açısından serbest azar ekonomisini benimsemiş ülkelerden biridir. Serbest pazar ekonomisinin şartlarından dönüş olmayacağına dair kural vardır. Devletten aldığı Türk lirasını gidip dövize yatırmak tam anlamıyla ahlaksızlıktır. Devlet, esnaf işini döndürsün ve ekonomik yükün altında ezilmesin diye milletten topladığı vergileri esnafa vermektedir. Esnafın ayakta kalması için verilen paranın amacı dışında kullanılması terbiyesizliktir.” 



“Stokçuluk denetimleri sıklaştırılmalı” 

Numan Kurtulmuş: “Aynı zamanda stokçuluk yapmak da ahlaksızlıktır, terbiyesizliktir. Millete karşı yapılan bir iştir. Fiyatların kontrolü açısından özellikle stokçuluk denetimlerinin sıkılaştırılarak artırılması gerektiğini düşünüyorum. Stokçuluk yapanların cezası da ciddi oranda artırılmalı. Fakat buna karşın döviz satışını yasaklamak ya da sınırlandırmak mümkün değildir. Bu süreçte zor şartlarla karşılaştık. Olaya iyimser bakmaya çalışıyorum: Kısa süre içinde her şey yerli yerine oturacaktır. Yanlış yapanlar ise yaptıklarıyla kalacak ve hesap verecekler. Bizim yaşadıklarımızın daha fazlasını yaşayanlar var. Bizim meselemiz, doların artması ve bunun da günlük fiyatlara yansıması. Bunun baskısını önleyecek mekanizmaları kurmamız gerekiyor. Kurulacak en kolay mekanizma, vatandaşların alım gücünü artırmak, çalışanlara destek vererek yükü hafifletmek. Kısa süre sonra bu yaşadığımız her şeyi yalnızca kötü tecrübeler olarak hatırlayacağız.” 

“Piyasa fiyatlarını herkesten daha iyi biliyoruz” 

Numan Kurtulmuş: “Ülkemiz ekonomik bakımdan daha güçlü noktaya doğru ilerliyor. Çarşıda pazarda herkes fiyatlar hakkında konuşuyor ama kimse kusura bakmasın biz fiyatları herkesten daha iyi biliyoruz. Konunun olumsuz tarafını da biliyoruz çünkü acısını çekiyoruz. Hükümetimiz, sorumlu merci olduğu için vatandaşımızın sıkıntısından birinci derecede etkileniyor. Hep olumsuzlukları eleştirenlere biz ise ihracatlar üzerinden cevap veriyoruz. Uzayıp giden ihracat gemilerimiz ve tırlarımızı gösteriyoruz. Ülkemizin ihracatı büyüdü ve hatta organize sanayi bölgelerinde çoğu yerde üç vardiya üretime geçildi. Ülkemizin yüzde 10 oranında büyümesi kolay olmadı, herkes elini taşın altına koydu. Yalnız olumsuzlukları gören kişiler olaylara bu yönden de bakmalı.” 



Kurtulmuş’tan HDP ve CHP’ye eleştiri 

Kurtulmuş: “Muhalefet ve karşımızdaki ittifakın en büyük problemi, HDP’nin oyları olmadan bir yere gelmelerinin ve kendilerinden konuşulmasının zor olması. HDP ile ittifak içerisinde olurken ve partinin oylarına talip olurken HDP’nin yükünü omuzlarında taşımak istemiyorlar. İttifakları gizli, iş birliğini açık tutuyorlar. Ankara ve İstanbul seçimlerinde bunu gördük. CHP’nin HDP yöneticilerini ve Kandil’i kızdıran bazı açıklamaları sebebiyle zaman zaman siyasi fırça yediklerini biliyoruz. TBMM kürsüsünde, ‘Biz olmasak siz de olmazdınız.’ diyerek CHP sıralarından hesap sorulduğunu da biliyoruz. HDP eş başkanının CHP’lilere, ‘İstanbul ve Ankara’yı aldıysanız bizim sayemizde. Ona göre siyaset yapın.’ dediklerini de biliyoruz. CHP’nin çektiği zorluklar burada. Siyasal iş birliklerinin sonuçlarını farkındalar ama bunu açıklamayı reddediyorlar. Fakat pratikte de bu iş birliğini devam ettiriyorlar. CHP’ye Allah kolaylık versin, bu işi nasıl çözeceklerini bilmiyorum. Kendilerinin Kemalist ve üniter devlet yapısına destek veren çekirdek seçmen kitlesi de bu konudan oldukça rahatsız.” 

Yorumlar (0)