Lityum tesisi açıldı! Yerli otomobilde kullanılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli otomobil pillerinde kullanılacak olan lityumun, Eti Maden Tesisleri'nde bulunan üretim tesisinden sağlanacağını ifade etti. 

EKONOMİ 26.12.2020, 15:30 26.12.2020, 15:40
Lityum tesisi açıldı! Yerli otomobilde kullanılacak

Türkiye'nin ilk lityum karbonat üretim tesisi bugün resmî olarak açıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'deki ETİ Maden Tesisleri'nde bulunan tesisin açılışına koronavirüs önlemleri nedeniyle video konferans aracılığıyla katılım gösterdi. 

Teknoloji Geliştirme Merkezi'nin bünyesinde bulunan pilot tesiste önceden lityum karbonatın üretimi gerçekleştirilmişti. 

Türkiye'de lityum, bütün elektrikli otomobillerin, elektrikli araçların ve mobil telefonların bataryalarında kullanılıyor. Ayrıca, elektrikle çalışan ürünlerin pillerinde de lityum kullanılıyor. Türkiye'de lityumun üretimi ilk kez yerli ve milli olarak bordan yapılacak. 

Söz konusu tesisin senede 10 ton lityum karbonat üreteceği ifade edildi. Yeni yatırımlarla beraber tesisin 600 tonluk bir kapasiteye sahip olması amaçlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobilin pillerinde kullanılacak olan lityumun ETİ Maden Tesisleri'nden sağlanacağını duyurdu. 

Erdoğan, geleneksel üretim teknolojileriyle lityumun ekonomik olmadığını, bu nedenle şimdiye dek değerlendirilemediğini söyledi. 

ETİ Maden Tesisleri'nin lityumu geri kazanabilmek için yeni bir teknoloji ürettiğini kaydeden Erdoğan, lityum karbonat üretimi ile şu anda Türkiye'nin ithal ettiği lityumun yarısından fazlasının karşılanacağını aktardı.

Erdoğan, bütün bilgisayarlar, mobil cihazlar ve elektrikli aletlerde buradan sağlanacak olan lityumun kullanılacağını ifade etti.

Yorumlar (0)