Kuyumcular 'yastık altı altın' kampanyasına katılmak istiyor

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin projelere, kuyumcu mağazalarının da katılmasını katılımını zorunlu ve gerekli gördüklerini ifade etti. 

EKONOMİ 06.01.2022, 15:41
Kuyumcular 'yastık altı altın' kampanyasına katılmak istiyor

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması konusuna ilişkin açıklama yaptı.

“Bütün kuyumcular bu projeye destek vermeli”

Döviz ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Kur Korumalı TL Mevduatı'ndan sonra yastık altında atıl halde olan altınların, finans sistemine ve ekonomiye katılması için atılan adımları desteklediklerini aktaran Atayık, "Fakat çok iyi bir niyetle başlatılan bu çalışmaların hedefine varması için Türkiye'de 35 bine yakın bütün kuyumcu mağazalarımızın katılımını zorunlu ve gerekli görüyoruz" sözlerini kullandı.

İKO Başkanı Atayık, geçtiğimiz senelerde birkaç firma ve bankanın katılımıyla birlikte yastık altında bulunan altınları sisteme kazandırmak amacıyla yoğun kampanyalar gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Fakat maalesef, elde edilen rakamlar istenenin oldukça altında kalmıştı. Yastık altında bulunan birikimlerin piyasaya sunulması için bütün kuyumcuların sisteme entegre edilmesiyle birlikte kuyumcuların mali yapısı, vatandaşla iletişimi ve diğer işletmelere ve mesleklere oranla sahadaki eşsiz dinamiğinin de harekete geçirilmesi sağlanacaktır.” yorumunu yaptı.

Piyasanın sihirli kelimesinin güven olduğunu söyleyen Atayık, hem vatandaşlar hem de yastık altı birikimleri için en önemli limanın "güven" olacağını belirterek Atayık, güveni bildiği, tanıdığı ve senelerdir alışveriş yaptığı kuyumcusunda gördüğünü dile getirdi.

Türkiye'nin her semtinde, mahallesinde, bire bir vatandaşla muhatap olan, aynı dili konuşan kuyumcular olduğunu belirten Atayık, bu güçlü sinerji ve enerji kullanılabilirse yastık altında bulunan altınların da sisteme kazandırılmasının hızlanacağını aktardı.

“Bakan yardımcılarıyla görüşeceğiz”

Bu anlamda bazı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Atayık, "Yastık altındaki altınların toplanmasına İKO Yönetimi olarak, bütün kuyumcuların katılması için görüş alışverişi yapmak ve söz konusu sistemin alt yapısını konuşmak için Darphane Genel Müdürümüz Abdullah Yasir Şahin ve Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Güven Pado ile bir görüşme yaptık. Konuyla ilgili hafta sonunda İstanbul’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılarıyla görüşeceğiz” dedi.

Altının ekonomiye kazandırılmasının oldukça önemli olduğunu söyleyen Atayık, şunları söyledi:

“5 bin senelik tarihsel alışkanlıklarına baktığımızda, vatandaşlarımızın altın takı ve mücevhere yönelik tutkusu, örf ve adetlerimizin neticesinde bu anlamdaki birikimlerin ciddi ekonomik değerlere ulaştığı biliniyor. Dünya senelik altın üretim değerleri ile kıyaslandığında esaslı bir ekonomik değer imkanı veren bu birikimlerin, hatırası bulunanlar haricinde kalan yatırım hedefli edinimlerin "Altın Bankacılığı" çerçevesinde ekonomiye kazandırılması sektörümüz ve ekonomimiz için ciddi bir değerdir. Bütün dünyadaki senelik altın üretiminin 2-3 katı değerlere varan bu değerin (280-300 milyar dolar) ekonomiye kazandırılması yadsınacak bir şey değildir. Bunlarına ekonomiye kazandırılması sürecinde sektörümüzün oldukça önemli bir yeri olduğunu düşünüyoruz. Kuyumcu dernek ve odalarımızın yönlendirmesi ve destekleriyle bütün Türkiye’deki darphane, kuyumcular, rafineri firmalar ve bankalarımızın olacağı bir yapıyla birikimler, hızlı bir biçimde ekonomiye kazandırılabilir. Kurulacak sistemle kuyumcularımız, vatandaşların bu altınları için aynı şekilde reel değeri tespiti için ekspertiz hizmeti sunacak. Vatandaşlarımız da altın birikimleri için TL karşılığı veya katılım paylarını almak amacıyla sisteme dahil olacaklar."

“Hammadde ihtiyacı problemi de önlenecek”

Öte yandan, yastık altı birikimlerin rafine edilmesinin ardından borsada işlem görebileceğini, böylece yastık altında bulunan altınların, kuyumculuk sektörünün hammadde ihtiyacını karşılamak amacıyla kredi şeklinde verilebileceğini belirten Atayık, yurt dışından bu değerin ithal edilmesinden çok ülke içinden teminiyle üretim ve ihraç aşamasına kadar atılacak adımlarda hammadde ihtiyacının karşılanmasında ortaya çıkacak problemlerin önüne geçileceğini belirtti. 

Ayrıca İKO Başkanı Atayık, vatandaşlara kredi getirilerinden de ek katkı sunulması dahil olmak üzere, vatandaş, banka ve kuyumcu arasında fonksiyonel bir sistem için çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Yorumlar (0)