Küresel piyasaların veri gündemi odağı

Küresel piyasalarda, dün, karışık bir seyir izlendi.

EKONOMİ 17.10.2019, 10:58
Küresel piyasaların veri gündemi odağı

Küresel piyasalar dün karışık bir seyir izlemişti, bugün ise Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) veri gündemi hareketleniyor. Sürmekte olan ticaret görüşmeleri ve açıklanan şirket bilançoları takip edilecek. 

ABD'de dün perakende satışlar verisi açıklandı ve eylülde düşüş görüldüğü kaydedildi. Ardından, pay piyasalarında satıcılı bir seyir izlendi. 

Endeksler ne diyor? 

Nasdaq endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,20 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,08 değer kaybetti. 

Uzmanlara göre, ABD ile Çinli yetkililer arasında süren ticaret görüşmelerine dair haber akışının zayıflaması ve açıklanan 3'üncü çeyrek şirket bilançoları sebebiyle hisse ve sektör bazlı hareketler arttı. 

Uzmanlar, bugün ise, sanayi üretimi başta olmak üzere, yoğun veri akışının yatırımcıların kararları üzerinde belirtti ve ticaret müzakereleri ile şirket bilançolarının da takip edileceğini bildirdi. 

Avrupa'da neler oluyor?

Avrupa tarafında, bugün Brüksel'de başlayacak olan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi ve zirveden gelecek haber akışı gündemin odağına yerleşti. Dün açıklanan Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi'nin yıllık yüzde 0,8 artış ile beklentilerin altında kalmasına rağmen, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,32 değer kazandı. Diğer yandan, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,09 düşüş kaydetti.

Asya'da durum

Bugün Asya borsalarında sakin bir seyir izleniyor, altın ve petrol fiyatlarında yatay hareket gözlemleniyor. 

Kapanış saatlerine yakın, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 arttı, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 düşüş gösterdi. 

Türkiye'de piyasalar

Yurt içinde, gündemin odağını ana olarak iki mesele belirliyor: Suriye'nin kuzeyinde devam eden Barış Pınarı Harekatı konusundaki gelişmeler ve ABD ile yürütülen diplomatik ilişkiler. Dün, BIST 100 endeksi 93.000 sınırına kadar gerilemişti. BIST 100 endeksi, bu düzeyden gelen tepkilerle kayıplarının bir kısmını telafi etti, ve günü bir önceki kapanışa göre yüzde 1,18 gerileyerek 94.137 puandan tamamladı. 

Dün, dolar/TL yüzde 0,5 düşüşle 5,8870'ten kapananmıştı. Bugün ise bankalararası piyasanın açılışında 5,8850 düzeyinde yatay seyrediyor. Uzmanlara göre, Türkiye'de bulunan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yapacağı görüşmelerden gelecek haberler piyasaların gidişatı üzerinde etkileyici olacak. Uzmanlar, teknik olarak, BIST 100 endeksinde, 92.500 seviyesinin destek, 95.500'ün ise direnç konumunda olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)