Kafelerde yeni sistem: Isıtıcılara saatlik ücret

Artan enerji maliyetleri sebebiyle restoranlarda, kafelerde açık havada oturan müşterilerden, saat başı olmak üzere ısıtıcılar için 5 TL ile 15 TL arasında ücret isteniyor.

EKONOMİ 08.02.2022, 09:45 08.02.2022, 17:15
Kafelerde yeni sistem: Isıtıcılara saatlik ücret

Tüm Restoranlar Ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, artan maliyetler sebebiyle bazı restoran ve kafelerin ayakta kalmak adına bu sisteme başvurduklarını ifade etti.

‘Saat başı ısıtıcı ücreti’

Küçük restoran ve kafeler, artan maliyetler sebebiyle açılış ücreti sistemine geçti. Artan kira, gıda, işçi ve enerji maliyetleriyle birlikte bazı işletmeler yeni sistemlere yönelmeye başladı.

İstanbul’un bazı semtlerinde küçük kafe ve restoranlarda müşterilerden 30-40 TL’nin altında sipariş alınmıyor. Restoranların yoğun olduğu saatlerde akşam ve öğle saatlerinde çay-kahve servisi yapılmıyor. Dışarda oturmayı tercih eden müşterilerden saatlik 5-15 TL arasında ısıtıcı ücreti isteniyor.

Tüm Restoranlar Ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, kafe ve restoranların hedef kitleleri çerçevesinde ayakta kalmak hedefli bu sisteme geçtiklerini söyledi. Bingöl, “Sektörümüz bu işletmelerdeki ücretlendirmeyle ilgili haksız yere eleştirildi. Her işletmenin kendine göre kitlesi vardır. Bu sistemi uygulayan yerler, kendi müşteri potansiyeline bakarak doğru bir sistem uyguluyor. Çoğu alanda lüks, düşük ve orta gibi seçme alternatifleri var. Enerji maliyetleri, gıdadaki yükseliş, dünya genelinde yaşanan enerji ve gıda kıtlığı bize de yansıyor ve etkileniyoruz. Artan maliyetler sebebiyle zarar etmemek için bu yola başvuruyorlar. Mantık şu şekilde işliyor, restorana geliyorsan baştan 30-40 TL vereceksin, daha sonra oturacaksın. Ben saygı duyuyorum, istemeyen buraya gitmeyebilir.” sözlerini kullandı.

“Bu sistem daha önce de vardı”

Geçmişten bugüne kuver sisteminin çoğu restoranda zaten uygulandığını belirten TÜRES Başkanı Ramazan Bilgöl, ”Birçok işletmede kuver sistemi zaten var. Bu sistem çoğu yerde uygulanıyordu. İşletmelere 30-200 bin lira arası elektrik faturaları geliyor. İşletmenin hedefi, hem kâr etmek hem de müşteriyi memnun etmek. Geçmişte kuver sistemiyle bu daha düşük fiyatlamalarla yapılıyor. Bugün maliyetler artınca fiyatlar da yükseldi." açıklamasını yaptı.

“Orta gelire uygun bir restoran kalmayacak”

Sektörde orta gelire göre bir kafe ve restoran kalmayacağını belirten Bingöl, “Tarihte görülmemiş bir şekilde sektörümüzde ayrışım olacak. Yalnızca alt segment ve lüks segment kalacak ve orta segment kalmayacak. Burada da müşteri kendi kurallarına ve bütçesine göre işletmelere gidecek.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)