Japonya'nın ihracatı 9 ay boyunca düştü

Japonya'nın ihracatı, Ağustos ayında açıklanan verilere göre, dokuzuncu ayda geriledi.

EKONOMİ 20.09.2019, 09:02
Japonya'nın ihracatı 9 ay boyunca düştü

Uluslararası ticaret gerilimleri, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya için riskleri artırdı, ancak düşüş beklenenden biraz daha az gerçekleşti.

Negatif veriler, Japonya Merkez Bankasına (BOJ), Perşembe günü yapılacak olan politika toplantısı sırasında, küresel ekonomik zayıflıktan etkilenen iş dünyası hissiyatı ve üretim faaliyetlerini arttırma yönünde teşvik edici bir genişleme zorunluluğu getirdi.

Ağustos ayında ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 8,2 oranında gerilerken, Maliye Bakanlığı verilerine göre Çarşamba günü, otomobiller, otomobil parçaları ve yarı iletken üretim ekipmanı ihracatı düştü.

İhracattaki gerileme, ekonomistler tarafından beklenen yüzde 10,9'luk düşüşün altında kaldı, ancak ihracatta en uzun düşüşün ardından Ekim 2015'ten Kasım 2016'ya kadar olan 14 aylık bir düşüşe işaret etti.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) ticaret politikasının yönündeki belirsizlik, ABD'deki büyüme ve Almanya, Japonya ve Çin gibi ihracata bağlı ekonomiler için oluşan küresel çöküşün korkuları son haftalarda da sürdü.

Japonya'nın ihracatındaki dokuz aylık düşüş, ekonominin Nisan-Haziran aylarında beklenenden daha yavaş bir şekilde büyüdüğünü ve iş harcamalarının başlangıçtaki tahminlerden düşüldüğünü gösteriyor.

Son veriler, Perşembe günü BOJ politika yapıcılarının ekonomiyi olası bir gerilemeden korumak ve büyüme itici güçlerini korumak için halihazırda büyük bir teşvik programını genişletip genişletmemeye karar vermelerinden bir gün önce açıklandı.

Yavaşlayan küresel talebin artması, Japon merkez bankacılarının küresel büyümedeki erken bir toparlanma konusunda daha az güvende olmalarını ve politikaların gevşetilmesinde tartışmalara daha açık olmalarını sağladı.

Bölgeye göre, Japonya'nın en büyük ticaret ortağı olan Çin'e ihracat, yarı iletken üretim ekipmanlarının ve otomobil parçalarının sevkiyatındaki düşüşe bağlı olarak, Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 12,1 oranında düştü.

Japonya’nın toplam ihracatının yarısından fazlasını oluşturan Asya’ya yapılan gönderiler, Ağustos’a kadar yüzde 10,9 oranında azalma yaşadı. ABD’ye ihracat ise, geçen yılın eylül ayından bu yana ilk düşüşü olan Ağustos’a göre yüzde 4,4 oranında geriledi ve 3000cc otomobil ve otomobil parçaları ihracatındaki düşüşe yol açtı.

Ancak, ABD’den yapılan ithalat yüzde 9,2 oranında azalırken, Japonya’nın dünyanın en büyük ekonomisi ile olan ticaret fazlasının bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 472 milyar yen’e ulaştığı belirtildi.

Yorumlar (0)