Fed'den dikkat çeken faiz mesajı

Fed (ABD Merkez Bankası) Başkanı Powell, son ekonomik verilerin beklenenden çok daha kuvvetli geldiğini, bunun da faiz oranlarının nihai düzeyinin öngörülenden çok daha yüksek olabileceğini ortaya koyduğunu kaydetti.

EKONOMİ 07.03.2023, 21:30
Fed'den dikkat çeken faiz mesajı

Jerome Powell'ın, ABD Kongresi'nde iki gün boyunca sürecek yarıyıllık Para Politikası Raporu'na dair sunumu başladı.

Sunumun birinci gününde ABD Senatosu Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde konuşma yapan Powell, enflasyonun son dönemlerde ılımlı bir seyir izlemesine karşın yüzde 2 seviyesine düşürme sürecinin çok daha uzun bir yolu olduğunu ve o yolun engebeli olabileceğini dile getirdi.

Fed Başkanı, "Son ekonomik veriler beklenenden çok daha kuvvetli geldi, bu da faiz oranlarının nihai düzeyinin evvelden tahmin edilenden çok daha yüksek olabileceğini ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

Fiyat istikrarını tekrar temin etmenin muhtemelen bir müddet daha sınırlayıcı bir para politikası duruşunu devam ettirmelerini gerektireceğini kaydeden Powell, "Verilerin toplamı çok daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğuna işaret ederse faiz artışlarının hızını artırmak için hazırız." dedi.

Powell, 2022 boyunca para politikası duruşunu sıkılaştırmak amacıyla kuvvetli adımlar attıklarını hatırlatarak, çok yol aldıklarını ve şu ana değin sıkılaşmanın bütün etkilerinin an itibarıyla hissedilmediğini belirtti. Fed Başkanı, "Buna karşın daha yapacak işlerimiz var." diye konuştu.



"Kararlarımızı toplantıdan toplantıya alacağız"

Ocak ayına ait enflasyon, imalat üretimi, tüketici harcamaları ve istihdam verilerinin bir ay evvelki verilerde gözlenen yumuşama trendini kısmen tersine döndürdüğüne dikkat çeken Powell, evvelki çeyrekte gerçekleştirilen revizyonlara ek olarak tersine dönüşün çerçevesinin enflasyonist baskıların beklenenden çok daha yüksek olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi.

ABD Merkez Bankası Başkanı, çekirdek tüketici harcamalarının yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan konut dışında temel hizmetler kategorisinde şu ana değin enflasyonun düştüğüne ilişkin çok az işaret olduğunu söyleyerek, fiyat istikrarını tekrar temin etmek için bu sektörde çok daha düşük enflasyon olması gerektiğini ve büyük ihtimalle iş gücü piyasası şartlarında biraz yumuşama olacağını belirtti.

Politika eylemlerinin talepteki etkilerinin ekonominin faize en çok duyarlı olan sektörlerinde görüldüğünü vurgulayan Powell, parasal sınırlamanın özellikle enflasyondaki etkilerinin tam anlamıyla hissedilmesinin vakit alacağını ifade etti.

Fed Başkanı, "Gelen verilerin tümü ile enflasyon ev ekonomik faaliyet görünümüne yansımalarını göz önünde bulundurarak kararlarımızı toplantıdan toplantıya almayı sürdüreceğiz." dedi. 

Yorumlar (0)