e-Ticaret düzenlemesi Resmi Gazete'de: Cayma hakkı süresi uzadı

Ticaret Bakanlığı'nın mesafeli sözleşmelerle ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmasını içeren yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Cayma hakkında 10 gün olan iade süresi, 14 güne çıkarıldı. Suç aleti olarak kullanılan ürünün cayma hakkı kullanılıp, yeniden satışa sunulmasının engellenmesi, ülke kaynaklarının israfının önlenmesi, çevreye verilen zararın azaltılması hedefiyle bazı ürün grupları, cayma hakkından istisna tutuldu.

EKONOMİ 14.09.2022, 16:47 14.09.2022, 16:48
e-Ticaret düzenlemesi Resmi Gazete'de: Cayma hakkı süresi uzadı

Ticaret Bakanlığı'nın mesafeli sözleşmelerle ilgili yönetmelikte değişiklik yapılmasını içeren yönetmeliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

İade süresi 14 güne çıkarıldı

Yapılan değişikliklerin belirtildiği açıklamada, "Platform yoluyla kurulan mesafeli sözleşmelere ilişkin aracı hizmet sağlayıcılara tüketicilerin belirli hallerde bedel iadesi dahil haklarını kullanabilmelerine yönelik yükümlülükler getirilerek tüketicilerimize yasal haklarının kullanımı konusunda ilave koruma getirilmiştir. Cayma hakkı kullanımında 10 gün olan ürünü iade süresi 14 güne çıkarılmıştır. Ayrıca AB direktiflerine uygun bir şekilde iade masraflarından sorumluluk halleri düzenlenerek örtülü bir maliyet kalemi olarak nihai satış fiyatının tespiti konusunda dikkate alınan iade masraflarının ürün ve tüketici anlamında farklılaştırılabilmesi imkanı ile nihai satış fiyatlarında gerçekleştirilecek indirimler aracılığıyla sektörel rekabetin ve toplam tüketici refahının artırılması hedeflenmiştir" sözlerine yer verildi.

Kredi kartı ile alışverişte cayma hakkı

Kredi kartı ile gerçekleşen taksitli alışverişlerde cayma hakkının kullanımıyla ilgili değişiklikle ilgili, "Kredi kartı ile gerçekleştirilen ödemelerde cayma hakkının kullanılması durumunda azami 14 gün içerisinde tüketiciye yapılması zorunlu bedel iadelerine yönelik olarak kart çıkaran kuruluşlara da aktarılan tutarın ulaşmasını takiben kartın kullanılabilir limitine tek bir seferde ilave edilmesi zorunluluğu uygulanarak tüketicilerin taksitli alışverişlerinde kredi limitlerinin haksız bir şekilde azalmasından dolayı finansmana ulaşmalarındaki engel kaldırılmıştır" sözleri kullanıldı.

Bazı ürünlerde istisna

Bazı ürün gruplarının cayma hakkından istisna tutulduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Standart nitelikteki sınırlı sayıda ürün için kişiselleşmesi sebebiyle satın alınmasının ardından cayma hakkı kullanılan ürünün ceza hukuku kapsamında başta suç aleti olarak kullanılması olmak üzere hukuka aykırı kullanımının tekrar satışa konu edilmesi sebebiyle yeni sahibi olan tüketici açısından adli ve idari olarak güvenlik riski taşımasının önlenmesi, kıt olan ülke kaynaklarının israfının önlenmesi, tamamına yakınının ithal edilmesi sebebiyle dış ticaret dengesine olumsuz etkisinin kaldırılması ve ülkemizin de taraf olduğu yeşil mutabakat eylem planı çerçevesinde çevreye ve doğaya verilen zararın azaltılması ile sürdürülebilir tüketim ve yeşil dönüşüme katkı sağlanması için bazı ürün grupları sınırları tespit edilerek cayma hakkından istisna edilmiştir. Öte yandan yapılan bu sınırlı düzenlemenin 6502 sayılı Kanun'un tüketiciye tanıdığı ayıplı mala yönelik bedel iadesi dahil olmak üzere seçimlik haklarını kullanmasını engel olmadığına vurgu yapılmıştır."

Yönetmelik 2024’ün Ocak ayında yürürlüğe girecek

Satıcı, sağlayıcı, aracı hizmet sağlayıcılar ile kargo firmaları arasında ticari sözleşmelerin revizyonu ile bilgi işlem sistemlerinde söz konusu entegrasyonun yapılabilmesi, tüketicilerin hak ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirilerek aydınlatılabilmesi için 1 Ocak 2024'te değişikliklerin yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Yorumlar (0)