Deprem bölgelerinde ekonomik hayata dair düzenleme

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin sonrasında duyurulan olağanüstü hal çerçevesinde ekonomik yaşama dair bazı düzenlemeler gerçekleştirildi.

EKONOMİ 10.03.2023, 09:13
Deprem bölgelerinde ekonomik hayata dair düzenleme

Kahramanmaraş merkezli deprem 11 kenti enkaz haline getirdi. Bu kapsamda depremin etkilediği bölgelerde ekonomik yaşama yönelik bazı düzenlemeler faaliyete sokuldu. Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirlerin Alınması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kamu personellerinin ücret ve aylık ödemelerinde düzenleme

Kararnameyle beraber 6 Şubat günü gerçekleşen deprem felaketinin sonrasında 8 Şubat'ta duyurulan olağanüstü hal çerçevesinde, kooperatifler, sanatkar ve esnaf meslek kuruluşları ile avans ödemeleri, sanayi siciline ilişkin sürelere dair belirli düzenlemeler sağlandı.

Buna göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince 11 Şubat’tan başlayarak kamu personeline sağlanmış ücret ve aylık ücret ödemeleri, kişilerin depremde yaşamını yitirmesi durumunda geri alınmayacak.

Esnaf ve sanatkarlardan belge ücreti alınmayacak

Olağanüstü hal duyurulan kentlerde, Sanayi Sicili Kanunu'nun 2, 4 ve 5'inci maddelerinde ifade edilen zamanlar, 6 Şubat gününden başlayarak 3 ay süreyle durduruldu. Bu zaman zarfında, durma süresinin tamamlandığı izleyen tarihten başlayarak işleme sağlanacak.

Söz konusu kentlerde, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu çerçevesinde çalışma sağlayan ve depremlerde zarara uğrayan sanatkarlar ve esnaflardan, olağanüstü hal süresi boyunca, sanatkarlar ve esnaf meslek kuruluşları tarafından oluşturulacak belgeler adına ücret alınmayacak.

5362 sayılı Kanun çerçevesinde çalışma sağlayan esnaf ve sanatkar odaları, federasyonları, birlikleri ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile Kooperatifler Kanunu çerçevesinde faaliyette bulunan üst kuruluşlar ve kooperatifler, 6 Şubat gününden başlayarak olağanüstü hal süresi boyunca, deprem bölgesinde olan kentlerde yönetim kurulu tarafından alınacak kararla nakdi veya ayni yardım sağlayabilecek.

Yorumlar (0)