Çürümeye dayanıklı yerli tohum geliştirildi

Yerli tohumun ürün ve verim kalitesine katkısının yanında, domateslerde özellikle virüslere karşı daha güçlü olmasını sağladığı tespit edildi. Söz konusu bu yeni gelişme üreticinin elini ihracatta güçlendirecek. 

EKONOMİ 03.09.2021, 10:08 04.09.2021, 14:04
Çürümeye dayanıklı yerli tohum geliştirildi

Yurt içinde ve ihracatta büyük rakamlarda dolaşımı bulunan sebzelerden biri olan domateste üretimin daha sağlıklı olması, ihracatçının ve üreticinin daha çok kazanmasını ve vatandaşın daha uygun bir fiyata ulaşmasını sağlayacak.

Yerli tohum kullanımında artış

Son dönemde yerli tohum kullanımı, tarımda giderek yayılan ve birçok ürün için tercih edilen bir yöntem olarak beliriyor. Yerli tohumun kullanıldığı alanlarda daha kaliteli, rekoltesi daha fazla verim elde ediliyor.

Yerli tohumda tohum bankaları hazırlanıyor ve orijinalliği bozulmadan çoğaltılma faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

Yerli tohum kullanımı bu defa ise seralarda ortaya çıkan ve fideleri çürüterek domates üretimine zarar veren virüse karşı geliştirildi.

İlk defa 2014’te İsrail ile Ürdün’de ortaya çıkan, ardından Türkiye'de domates fidelerini çürüten  “Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü’ne (ToBRFV)” karşı üretilen yerli tohum, böylece dayanıklı ürün sağlama imkanı sunacak.

2 yıldır moleküler viroloji laboratuvarındaki çalışmalarla virüse dayanıklı bir duruma getirilen domatesin sağlıklı ve doğal olması sağlanacak.

“Tamamen doğal”

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tohumculuk ve Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATOM) Müdürü Doçent Dr. Hakan Fidan, söz konusu tohumun genetiği değiştirilmiş organizma grubunda olmadığını, tamamen ürünlerin doğal olduğunu ifade etti.

Yerli tohum geliştirilmesinin ihracat konusunda da ciddi katkı sağlayacağını belirten Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan "Her sene Rusya ile birtakım problemler gündeme geliyor. Medyamızda ilaç kalıntısı deniyor fakat genellikle iadeler domates kalitesini düşüren ve “Domates Kelebeği” denilen Tuta Absoluta larvaları sebebiyle yapılıyor. İnsan sağlığına zararlı değil aslında fakat Rusya kendi üreticisini korumaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

“Mutasyonlara karşı da geliştirilecek”

Geliştirilen tohumun Türkiye'den bu ülkelere giden ürünlere yayılacağını düşündüğünü dile getiren Yazgan “Virüse dayanıklı tohum mutluluk verici. Mutlaka mutasyonlara karşı da geliştirilecektir." ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK koordinasyonunda geliştirilen tohumun deneme ihracatına da başlandı. Virüse dayanıklı tohumun domates tarımını sürdürülebilir bir duruma getireceğini belirten yetkililer, “ABD, Meksika, İspanya, İtalya ve Orta Doğu ülkelerine göndermeye başladık. Tescilden sonra ticaret başlayacak.” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)